Celoročné pneumatiky: Kúpiť si mačkopsa sa nie vždy vyplatí

Celoročné pneumatiky sú v zahraničných krajinách mimoriadne obľúbené a milujú ich napr. v USA. Úprimne? Vôbec sa im nečudujeme. Mnohí totiž žijú v pásmach, kde vládne v zime mierny chlad a v lete tam nie je až tak horúco. Do takýchto podmienok sa celoročné pneumatiky vlastne aj hodia. Do tých našich… povedzme, že to nie je úplne ideálne riešenie.

Prečo sú celoročné pneumatiky na Slovensku nie úplne vhodné?

Tento odstavec píšeme za predpokladu, že doma máte auto, ktoré aj reálne na prakticky dennej báze využívate. Ak teda mesačne najazdíte 1000 a viac kilometrov, celoročné pneumatiky sa vám rozhodne nehodia. Znamená to totiž, že ročne najazdíte cca 12-tisíc kilometrov, takže si dobre užijete nielen jazdu v zime, ale aj v lete. 

 

Ak ale ročne najazdíte len pár stovák kilometrov, celoročné pneumatiky môžu byť tie pravé orechové – nemusíte tak zbytočne mať dve sady a po piatich rokoch, keď už budú pneumatiky nie veľmi dobre použiteľné, stačí kúpiť sadu „celoročákov“ znovu.

Aké sú kompromisy, ktoré prinášajú celoročné pneumatiky?

Celoročné pneumatiky prakticky všetko zvládajú len tak priemerne. Nie sú teda extra dobré ani v lete, ani v zime. Je to dané najmä tým, že napr. na Slovensku, pri našich zimách a letách, môže byť rozdiel v teplote pokojne aj 40 stupňov (a v niektoré sezóny aj viac). Celoročné pneumatiky musia znášať tento rozdiel bez výraznej straty svojich vlastností, čo je z podstaty veci náročné.

 

Oddelené zimné a letné pneumatiky sú pritom vyrobené z odlišných zmesí, ktorých vlastnosti sú špeciálne vyvinuté na dané ročné obdobia. Vďaka tomu zvládajú svoju úlohu lepšie a dokážu sa prispôsobiť aj naozaj extrémnym výkyvom počasia. 

 

Či si kúpite celoročné pneumatiky alebo zimné letné pneumatiky, je len na vás, dbajte však o svoju bezpečnosť a vyberte si naozaj dobre. ☺

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *