Bridgestone: Typicky japonská, typicky kvalitná

Na našom blogu ste sa už v nedávnej minulosti mohli dočítať do histórie viacerých značiek gumárenského priemyslu, okrem iných to bola napr. legendárna československá značka Barum. Dnes tu však máme značku, ktorá vznikla na opačnom konci zeme, konkrétne v Japonsku. Aký je príbeh značky Bridgestone?

Všetko sa to začalo v roku 1931

Rok, kedy v Amerike vystrájala prohibícia a nemohlo sa popíjať, znamenal v Japonsku rok založenia Bridgestone Corporation. Vznikla spojením firiem Firestone z USA a Bridgestone z Japonska. Rozhodli sa, že pneumatiky budú vyrábať striktne japonskými technológiami. Prvé roky, ako to už v podnikaní býva, boli mimoriadne náročné, a to ako z vývojového hľadiska, tak aj predajného. 

Počas 2. Svetovej vojny sa Bridgestone venoval najmä uspokojeniu potrieb japonskej armády. Napriek zbombardovaniu tokijskej centrály mohla firma hneď po vojne pokračovať vo výrobe, a to vďaka továrňam v Yokohame a Kurume. V roku 1951 začali vyrábať prvé kordové pneumatiky, ktoré v roku 1959 nahradili pneumatiky nylonové. 

Nasledoval objav radiálnej pneumatiky

Po dlhoročnom vývoji sa v roku 1967 konečne spustil predaj radiálnych pneumatík, aké prakticky poznáme až dodnes. V 60. rokoch sa Bridgestone dostal aj do USA, kde založil pobočku, ale aj do Singapuru, kde chcel byť taktiež prítomný formou pobočky. V roku 1979 nasledovalo spustenie predaja slávnej pneumatiky Bridgestone Potenza, ktorá sa, samozrejme v pozmenenej podobe, predáva dodnes. 

Ako je na tom Bridgestone dnes?

V dnešnej dobe je Bridgestone Corporation najväčším svetovým výrobcom pneumatík, po ktorom nasleduje na druhom mieste Michelin, Goodyear na treťom, Continental na štvrtom a Pirelli na piatom mieste. Bridgestone vlastní 181 tovární na pneumatiky a to v 24 krajinách doslova po celom svete. 

Mali ste niekedy na svojom vozidle „nazuté“ pneumatiky značky Bridgestone? Ak áno, aké ste s nimi mali skúsenosti?

Jedna myšlienka na “Bridgestone: Typicky japonská, typicky kvalitná

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *