Chcete zmeniť rozmer vašich pneumatík? Toto všetko to obnáša

Výmena rozmeru pneumatík

Rozmer pneumatík je niečo, s čím príde do kontaktu každý jeden majiteľ auta. Potýka sa s tým hlavne v súvislosti s výmenou pneumatík počas zmeny ročných období či zlepšenia jazdných vlastností vozidla. Ako však zmeniť rozmer pneumatík a čo je k tomu potrebné? Pripravili sme pre vás šikovný prehľad s tipmi, ako zmeniť rozmery pneumatík a na akú byrokraciu sa je potrebné pripraviť.

Rozmer pneumatík je kľúčový pri jazdných vlastnostiach vozidla

Pre začiatok si ujasnime, prečo by niekto menil rozmery pneumatík. Ak chcete zmeniť dĺžku brzdnej dráhy vášho vozidla, pneumatiky hrajú kľúčovú rolu pri zväčšení priľnavosti. Dôvody môžu byť aj estetické alebo finančné.

Chcete zmeniť rozmer vašich pneumatík? Toto všetko to obnáša

Rozmery pneumatík sú pri každom modeli auta definované v technickom preukaze a s tým podľa Ministerstva Dopravy prichádza povinnosť používať len schválené, typovo schválené alebo homogenizované pneumatiky. Je vyslovene zakázané používať pneumatiky, ktoré nie sú schválené s daným typom vozidla.

Avšak, vaše vozidlo je možné vybaviť iným typom pneumatík, no musia byť zapísané do technického preukazu v časti „Ďalšie úradné záznamy“. Výmena technického preukazu pri menení rozmerov pneumatík teda nie je potrebná.

Zmena rozmeru pneumatík nie je komplikovaná

Zmena rozmeru kolies je jednoduchá a všetko, čo budete potrebovať pre zápis do technického preukazu je potvrdenie od výrobcu diskov o tom, že nový rozmer diskov pre kolesá je s vozidlom kompatibilný.

Pri kúpe nových diskov, ktoré musia mať TÜV certifikát (čo je osvedčenie o tom, že dané disky bol testované na konkrétnom type vozidla) si teda vypýtajte doklad o typovom schválení, montáži a kúpe, ktorý odovzdáte na príslušnom dopravnom oddelení. Tu vám bude vydané tlačivo „Žiadosť o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel“ a zápis trvá zhruba jeden týždeň.

TIP: Prečítajte si dodatočný článok o tom, prečo nekupovať lacné disky.

Zmena rozmeru pneumatík teda nie je náročná. Bude vás to stáť iba mierne behanie po úradoch so žiadosťou o zápis nového rozmeru pneumatík do technického preukazu. Pri kúpe nových diskov s TÜV certifikátom si nezabudnite vypýtať doklad o typovom schválení, s ktorým navštívite dopravné oddelenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *