Aké nehody vám hrozia, ak na vozidle nemáte dobré pneumatiky?

Nehody vozidiel s pneumatikami, ktoré sú, jemne povedané, zjazdené, sú dnes čoraz častejšie. S tým, ako ľudia radi šetria na pneumatikách a majú aj nižšie príjmy spôsobené koronakrízou, sú takéto situácia naozaj bežné. Dá sa im ale ľahko vyvarovať a, čo je najdôležitejšie, ochránite si vďaka takému prístupu aj svoj život (a životy vašich pasažierov).

Pneumatika je premyslený vynález

Ak jazdíte na pneumatikách, ktoré sú napr. zjazdené, tak sa ochudobňujete o to, kvôli čomu si pneumatiku kupujete. Nekupujete si ju totiž len preto, aby niesla vaše vozidlo, ale primárne preto, aby dobre komunikovala s povrchom, po ktorom jazdíte – či je suchý alebo mokrý, zasnežený alebo vlhký. 

Napríklad ak jazdíte po mokrom povrchu, úlohou pneumatiky je premysleným systémom kanálikov a drážok odvádzať vodu tak, aby nespôsobila aquaplaning. Ak jazdíte na vyjazdenej pneumatike, drážky nemajú ako odvádzať vodu a vaše auto sa automaticky zdvíha. A to ani nehovoríme o jazde na takých pneumatikách na snehu, v takom prípade je jazda takmer určite ukončená nehodou alebo minimálne nejakým tým “ťukancom”.

Zjazdená pneumatika môže aj vybuchnúť

Úlohou kanálikov a drážok je odvádzať aj teplo, ktoré vzniká počas jazdy, teda pri kontakte pneumatiky s vozovkou. Ak jazdíte na vyjazdenej pneumatike, tak sa toto trenie neúmerne zvyšuje, čo tvorí obrovské teplo, preto vzniká aj veľké riziko výbuchu pneumatiky, čo asi nikto na svojom aute nechce zažiť. 

Vyjazdené pneumatiky, okrem toho, omnoho rýchlejšie “púšťajú” vzduch, preto sa vám rýchlo vyfúkajú, čo ďalej zvyšuje riziko jazdenia na takých to nebezpečných pneumatikách. Preto rázne odporúčame, radšej investujte do nových pneumatík ako sa vystavovať nebezpečiu jazdou na starých alebo vyjazdených. Uvidíte, že sa budete lepšie cítiť a celý zážitok z jazdy bude tiež omnoho lepší. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *