Vesmírne autíčka: Ako sa s nimi jazdí na Marse alebo Mesiaci?

Vesmírne autíčka sú pomerne podivuhodné prepravovače. Používajú sa napr. na Mesiaci alebo na Marse, aby pre nás, ľudí, získali cenné dáta a informácie, a to ako textové a faktické, tak aj fotografické, ohľadom života na planétach iných, ako je naša Zem. Poďte sa spolu s nami pozrieť, ako to funguje pri jazdách na ďalekých miestach, kam sa väčšina z nás nikdy nepozrie.

Vesmírne vozidlá poháňa slnko

Aby mohlo takéto vozidlo jazdiť, potrebuje energiu, a práve tá sa dobre získava zo slnka. Solárne panely sa preto nachádzajú na streche vozidielka, aby sa slnečné lúče dostali presne tam, kam majú. Energia zo slnka tak poháňa samotný motor vozidla a tiež aj jednotlivé systémy, ktoré získavajú dáta z povrchov planét. 

Zaujímavosťou každopádne je aj to, aké “pneumatiky” používajú vesmírne vozidlá. Nie sú to pneumatiky ako u nás, teda tie bežné, ktoré používame na bicykloch alebo na autách. Ide o špeciálne kolesá vyrobené zo zvláštnej zmesi oceľových drôtov, ktoré sú pomerne podobné pletivu. Vďaka takýmto kolesám odolá vozidlo aj náročnejším podmienkam, ktoré sa na rôznych planétach a povrchoch chtiac-nechtiac vyskytujú. 

Vozidlá sú ovládané na diaľku

Niektoré vozidlá sú ovládané astronautmi priamo, ostatné idú na tzv. sólo misiu, avšak nikdy nie sú naozaj “sólo”. Navigované a inštruované sú na diaľku, minimálne čo sa týka niektorých konkrétnych úkonov. Rover, ako sa takéto autíčko nazýva po anglicky a oficiálne, disponuje “rukou” (ramenom) a bagrovou lyžicou, aby vedel ľahko zbierať rôzne vzorky zeminy alebo iných materiálov a prvkov, ako sú napr. kamene. 

Tieto vzorky nám povedia veľa o danej planéte a o živote na nich, pretože obsahujú rôzne vzácne prvky, ktoré sú “nasaté” práve látkami vyskytujúcimi sa v danom priestore. 

Nuž, aj keď rovery nepoužívajú zrovna naše pneumatiky, ide o fascinujúce stroje. Ktovie, možno raz, keď konečne prídu do výroby pletené pneumatiky vyrobené z pletiva, u nás nájdete aj také pneumatiky, ktoré vydržia vesmírne podmienky. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *