Oplatí sa investovať do drahších a kvalitnejších pneumatík?

Možno ste si viackrát vraveli, resp. pýtali sa sami seba alebo svojich blízkych, či sa naozaj oplatí investovať do tých drahších pneumatík. Pirelli, Bridgestone, Kumho alebo Nokian, to všetko sú značky, okrem iných, samozrejme, ktoré jednoducho stoja viac. Poďme sa pozrieť na to, či za to naozaj stoja a prečo sa oplatí do nich investovať.

Kvalitnejšie pneumatiky dlhšie vydržia

Keď si kúpite lacné topánky, zväčša sa po pár mesiacoch nosenia rozpadnú. Rovnako to platí aj pre lacné pneumatiky. Hoci tie vám vydržia viac než pár mesiacov, suma, ktorú pri ich kúpe ušetríte, nemusí byť taká vysoká, ak si do úvahy vezmete to, ako často ich budete musieť meniť za nové. Keď investujete do kvalitnejších pneumatík, zrejme vám vydržia dlhšie, a to pokojne aj o jeden celý rok (v závislosti od štýlu jazdy, samozrejme). 

Lepšie pneu majú lepšie vlastnosti

Do úvahy treba brať aj ďalšie parametre, ako napr. hlučnosť alebo spotreba paliva. Lacné pneumatiky často nevynikajú v týchto faktoroch a dokážu zvýšiť spotrebu aj o pol litra na sto kilometrov (niekedy aj viac). Okrem toho, na dlhších cestách vás často môže zaťažovať zvýšená hlučnosť, ktorá je občas na nevydržanie. 

Drahšie a známejšie značky, okrem toho, investujú milióny eur do vývoja nových chemických zložení materiálu, z ktorého sa pneumatiky vyrábajú. Zamestnávajú chemikov a testujú všetko x-krát, aby dokázali vytvoriť naozaj unikátny produkt, ktorý predbehne konkurenciu a získa si titulné stránky auto-moto magazínov. Toto lacné značky nerobia. Často, naopak, pracujú s materiálmi, ktoré už nie sú na špičke kvality, ale ide o overené a roky-jestvujúce produkty. 

Samozrejme, ak je peňaženka tenká, niekedy môžu byť dobrým nápadom na kúpu aj lacné pneumatiky. Tie sa hodia obzvlášť pre príležitostných, tzv. sviatočných vodičov. Ak ale jazdíte viac, a denne, pričom vaša cesta vedie nielen mestom, ale aj diaľnicami a cestami I. triedy, rozhodne sa vám oplatí investovať do drahších a kvalitnejších pneumatík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *