Pneumatiky z bazáru: Oplatia sa?

Veď to poznáte. Pozeráte do výkladu (alebo na fotografiu produktu v e-shope) a dumáte nad tým, či nebude lepšie zohnať si radšej jazdené pneumatiky ako nové. Veď tie nové sú drahšie a „určite je to to isté, ako tie bazárové, lebo e-shop je len predražený“. Preto by sme vám v tomto článku radi vysvetlili, ako to s bazárovými pneumatikami naozaj je. 

Zimné pneumatiky z bazáru?

Pozor, pozor, nepredbiehajme. Okrem nových pneumatík a pneumatík z bazáru môžete prezutie auta na zimu realizovať aj pomocou protektorov, ktoré sú vlastne zrepasovanými zimnými pneumatikami. Výrobca na ne prakticky iba nasadí nové bočnice a dezén. Cenovo sú však tak blízko novým, že sa naozaj neoplatí ich kupovať. 

Tak, a čo teda tie pneumatiky z bazáru?

Zimné pneumatiky z bazáru majú niekoľko výhod, ale aj množstvo nevýhod. Okrem ich prvotnej výhody, ktorou je nízka cena, sa s nimi spája aj množstvo rizík. Tak ako pri každej „ojazdenej“ veci pri nich neviete, ako boli používané. Je preto potrebné ich rozhodne nekupovať na diaľku, ale dobre si ich prezrieť, a to vrátane dátumu ich vyrobenia pomocou DOT kódu (uvádza sa ako týždeň a rok, v tvare napr. 26/19, t. j. 26. týždeň roku 2019). 

Ojazdené pneumatiky tak zvyknú byť buď príliš staré (a teda nevhodné na použitie) alebo príliš ojazdené (menej ako 4 mm). Takéto pneumatiky je zbytočné kupovať, pretože vám na snehu alebo ľade urobia viac problémov ako úžitku. Kupovať pneumatiku staršiu ako 5 rokov je na slovenských cestách pri väčšom nájazde kilometrov prakticky samovražda. 

Novým pneumatikám sa nič nevyrovná

Bazárové pneumatiky nemajú záruku a neviete, kto ich používal, rozhodne by ste preto mali staviť na nové pneumatiky, ktoré boli vyrobené len a len pre vás. Ušetríte si tak do budúcna kopu problémov, ktoré by mohli nastať v spojení s vlastníctvom bazárových pneumatík. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *