4 veci, ktoré ste o diskoch a „plecháčoch“ nevedeli, časť 1

Disky alebo „plecháče“ na autách vídame každý deň. Na ulici, v garážach, ale aj v obchodoch. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, ktoré disky boli najväčšie v histórii, kedy disky vznikli alebo aká veľkosť je na svete najčastejšie používaná? Dnes sa v rámci nášho nového seriálu pozrieme na prvé štyri veci, ktoré ste o svete diskov a plecháčov (zrejme) nevedeli.

1. Prvé disky sa na aute objavili v roku 1895

Prvé disky v histórii automobilizmu boli použité v pretekoch áut už v roku 1895. Stvoriteľ týchto diskov nebol nikto iný ako sám Andre Michelin, zakladateľ legendárnej pneumatikárskej spoločnosti. Zaujímavosťou je, že disky sa bežne nepoužívali až do 40. rokov minulého storočia. Odvtedy ale lámu rekordy predajnosti azda každý rok.

2. S hliníkovými diskami získate lepšiu ovládateľnosť auta

Hliníkové disky sú ľahké a pevné, vďaka čomu znižujú váhu auta, čo pozitívne vplýva na ovládateľnosť a v neposlednom rade aj na spotrebu. Úvodné vyššie náklady, ktoré musíte vynaložiť na hliníkové disky, sa vám teda v niekoľkých rokoch rýchlo vrátia. Aj ramená auta majú radšej hliníkové disky, pretože sa tak nemusia namáhať. 

3. Ak máte radi ticho, stavte na menšie disky

Väčšinou platí rovnica čím menšie disky = tým tichšia jazda. Čím sú totiž disky viac natlačenejšie smerom na podbehy, tým sa k vám viac a viac dostáva valivý hluk cez iba tenkú vrstvu gumy. Ak teda máte radi ticho, stavte rozhodne na menšie disky. Aj keď tie väčšie vyzerajú lepšie.

4. Bez umývania sa „hlinikáče“ nezaobídu

Ak si myslíte, že o hliníkové disky sa nemusíte starať, ste na omyle. Ak ich pravidelne neočistíte hubkou a primeraným čistiacim prostriedkom, časom brzdový prach a iné nečistoty môžu dokonca zničiť povrchovú ochrannú vrstvu diskov. Ak sa o ne budete dobre starať, vyhnete sa drahým opravám alebo kúpe nových diskov. 

 

A čo vy, preferujete plechové alebo hliníkové disky?

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *