Prezúvanie sa blíži. Ste naňho pripravení?

Prezúvanie pneumatík patrí v našich európskych končinách k zaužívanému koloritu, ktorý nás čaká dvakrát do roka. Hoci je tu aj možnosť zakúpiť si celoročné pneumatiky, väčšina z nás si radšej mierne priplatí a obetuje svoj čas, počas ktorého pneumatiky dá prezuť, ako na aute mať tieto všestranné pneumatiky. Poďte sa spolu s nami pozrieť, čo ešte prezúvanie pneumatík prináša.

Kedy je najlepšie prezuť?

Prezúvanie pneumatík nie je dobré odkladať na príliš neskoro, ale ani opačný, príliš skorý prístup, nie je dobrý. Pneumatiky určené na dané ročné obdobie totiž v prípade, že sa používajú nesprávne, strácajú svoje dobré vlastnosti, pre ktoré boli vyrobené. Zimné budú teda v lete strácať adhéziu a nebudú dostatočne lepivé, čo v krajnom prípade môže znamenať dokonca aj nepeknú haváriu. 

 

V našich končinách zväčša platí, že prezuť sa hodí v prípade zimných pneumatík niekedy koncom septembra alebo začiatkom októbra, zatiaľ čo letné je ideálne nasadiť koncom apríla. Bláznivý apríl totiž niekedy vie nepríjemne prekvapiť a určite si mnohí z vás pamätajú aj nejaký ten sneh, ktorý napadol v apríli. Máj by už mal byť bezpečný a nemali by v ňom hroziť žiadne snehové fujavice

Je lepšie mať osobitné kolesá na zimu a na leto?

Jednoznačne áno. Hoci si uvedomujeme, že mať dve sady kolies nie je zrovna najlacnejšie, postupom rokov ale ušetríte na prezúvaní, ktoré je lacnejšie, ak majú mechanici iba prezúvať kolesá za kolesá. Kolesá pri častom prezúvaní navyše trpia, čo nehrozí, ak majú obe sady osobitné pneumatiky na zimu a na leto. 

 

Počítať treba ale s uskladňovaním kolies – v tomto prípade je lepšie za túto službu zaplatiť priamo servisu, aby ste sa s ťažkými kolesami nemuseli naťahovať vo vlastnej garáži alebo v pivnici. Ste aj vy na prezúvanie poriadne pripravení? ☺

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *