Pneumatiky budúcnosti: Viete, ako fungujú?

Michelin je jedným z najznámejších a zároveň najstarších výrobcov pneumatík na svete. Možno sa ani nenazdáte a aj na našom webe nájdete pneumatiky, ktoré sú navrhnuté a vyrobené tak, že sa nedajú preraziť. Hoci vyzerajú inak ako tie bežné, majú podobne pozitívne vlastnosti, ale bez akejkoľvek obavy z toho, že by vás na ceste nechali „v štichu“.

Zdroj: Michelin

Ako tieto pneumatiky fungujú?

Najdôležitejšou informáciou je, že fungujú bez vzduchu. Netreba ich teda dofukovať ani kontrolovať ich tlak. Tieto „pneumatiky“ využívajú služieb živicových lamiel, ktoré sú natiahnuté medzi stredom a samotným behúňom pneumatiky. Táto pneumatika budúcnosti sa volá Tweel (ako spojenie slovíčok tyre a wheel) a zaujímavosťou je, že na stavebných strojoch a štvorkolkách sa používajú už niekoľko rokov. 

Do sveta osobných vozidiel sa zatiaľ nedostala z jedného hlavného dôvodu, ktorým je náročný a dlhý vývoj. Osobných vozidiel je totiž rádovo omnoho viac ako tých stavebných alebo štvorkoliek a tak je aj samotný vývoj a zaradenie do využívania nových pomôcok náročnejšie. 

Ako bude prebiehať prezúvanie tejto novinky zatiaľ nie je jasné, je tu však predpoklad, že bude o čosi náročnejšie než pri bežných pneumatikách. To je dané najmä tým, že ich netreba meniť často, keďže, ako sme spomínali, nehrozia im žiadne prerazenia. Ešte je predčasné hovoriť, ako v nich budú fungovať disky, resp. elektróny, ako bude prebiehať vyváženie diskov. Snáď sa to ale čoskoro dozvieme.

Aké sú najväčšie benefity týchto „pneumatík“?

Výhod tohto inovatívneho riešenia je mnoho, nevýhody nemá, naopak, prakticky žiadne. V prvom rade sa nedajú prepichnúť ani rozraziť napr. na ceste alebo vandalmi, čo vám prinesie lepší každodenný spánok. Ďalším, mimoriadne dôležitým dôvodom, je ale aj to, že uľavia aj životnému prostrediu. 

Každým rokom je totiž približne 20 % všetkých pneumatík predčasne vyhodených z dôvodu defektu, čo prináša nápor na životné prostredie. Guma ako materiál sa totiž stále zle recykluje a pneumatiky sú, navyše, aj relatívne veľké a neskladné. S UPTIS (ako sa tento vynález volá) nič také ako predčasné defekty nehrozí. Jednoducho sa používajú až do konca ich životnosti. 

Tým, že v aute nebudete musieť nosiť ani náhradné koleso, auto sa odľahčí, čo prinesie úsporu paliva (a tým aj lepšie ovzdušie). Pripraviť sa na budúcnosť nie je ťažké, zdá sa. Nuž, asi treba počkať do roku 2024, kedy sa majú oficiálne predstaviť. ☺ 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *