Prinesú čínske SUV nášmu trhu svieži vánok?

Autá vyrábané v Číne pod záštitou čínskych značiek sme donedávna nemali spojené s pozitívnymi slovíčkami. Často išlo o plagiáty viac či menej známych európskych vozidiel, ako je napr. Range Rover Evoque alebo BMW X5. Určené boli najmä pre ľudí, ktorí si nemohli dovoliť drahý európsky originál, ale chceli mať rovnako štýlové vozidlo. Aj v Číne sa však zlepšujú a tak čoskoro môžeme byť svedkami ich globálnej ofenzívy.

V Európskej únii najskôr po 2020

Podľa najnovších prognóz sa predpokladá, že čínske vozidlá ochromia náš trh po roku 2020, kedy by už mali byť natoľko vyspelé, aby ulahodili aj rozmaznaným Európanom. Aktuálne sa čínski štvorkolesoví tátoši aklimatizujú najmä v krajinách Európy, ale mimo EÚ, kde spotrebitelia nie sú až takí nároční. Medzi tieto krajiny patrí napr. Rusko, ktoré je obrovským, ale lacným trhom. 

Medzi prvé vozidlá, u ktorých sa očakáva príchod do EÚ, patrí napr. značka Exeed s modelom TX. To je už natoľko moderné, že v jeho kabíne nájdete množstvo dotykových displejov a žiadne umelé a smradľavé lepidlá, ako to bolo v modeloch spred pár rokov. Aj Číňania si zjavne uvedomili, že v Európe „fičia“ lacné, ale schopné malé SUV, ktoré si zároveň držia nízku cenu. 

Inšpirovali sa zrejme vozidlami ako Dacia Duster, ktorá sa teší mimoriadnej obľube nielen na Slovensku, ale aj v západnej Európe, čo dokonca nečakal ani samotný výrobca. Nuž, platiť za niečo viac, ako je potrebné, jednoducho nie je v móde.

Akými motormi sa snažia zaujať čínske značky?

Okrem bežných benzínových motorov sú to, samozrejme, elektrické motory. V  konkrétnom modeli Exeed TX je to 1,5-litrová plug-in hybridná jednotka, pomocou ktorej prejdete na jedno nabitie až 70 kilometrov. To je porovnateľné s dnešnými hybridmi, ktoré pre svoj pohon taktiež kombinujú elektrinu a benzín. 

Aj pre rozmaznaných Európanov je daný výkon dostačujúci a preto tu vzniká priestor práve pre takéto značky. Keď je niekto schopný vyrobiť kvalitný produkt lacnejšie než ostatní, mal by za to byť odmenený. 
Uvidíme, ako to bude s dostupnosťou týchto vozidiel, ktoré sú prepchaté výbavou na želanie od podlahy až po strop, v EÚ. Ich cena zvykne byť častokrát nižšia než 20-tisíc eur, pričom okrem ceny častokrát predstihnú zabehnutých výrobcov aj výbavou a technológiami. Prekvapia nás opäť raz Číňania? Uvidíme, v každom prípade, na súboj značiek sa už teraz tešíme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *