Poškriabané disky, čo s tým?

Poškriabané disky, čo s tým?

Našli ste si na vašom krásnom elektróne ryhu? Nie je to práve príjemná skúsenosť, podobne ako kapota prejdená kľúčom. Aj poškriabaný disk vám vie pekne znepríjemniť život. Pozrime sa však na to, ako sa dá takáto situácia riešiť.

Poškriabané disky, čo s tým?

Puklice rovno vymeňte

A to naozaj. Sada štyroch kusov puklíc stojí 20 eur v každom jednom obchode. Ak je nejaká poškriabaná alebo rovno prasknutá, okamžite ich vymeňte. Nezabudnite ich pripevniť aj „eskapáskou“, aby vám pri jazde po našich cestách nevyleteli.

Alebo ich nepoužívajte vôbec

Ľudia, ktorí sa vyžívajú vo zveľaďovaní svojich tátošov, sa naučili jednu dôležitú vec. Pekné oceľové disky sú niekedy lepšie, než škaredé puklice. Nové disky vyzerajú dosť dobre, no ak tie staré dáte opieskovať, streknete ich na čierno a vyberiete nejaké jednoduché krytky na ventilky, auto bude vyzerať seriózne. Dávajte si však pozor, aby nebol disk skrivený alebo príliš prežratý koróziou. V takom prípade ho odporúčame radšej vymeniť.

Chytili ste obrubník?

Najčastejším dôvodom poškriabaného disku je, samozrejme, jazda v tesnej blízkosti vysokých obrubníkov. Či už sú uličky úzke, alebo ste len v autoškole nedávali pozor, betónový obrubník dokáže poriadne zdemolovať aj ten najkrajší disk. Pozrime sa teda na to, aké máte možnosti pri ich oprave.

V prípade malých rýh použite korekčné prípravky

Ak ide len o malé škrabance, ktoré spôsobili napríklad kamienky, konáre alebo len tak jemne líznutý obrubník, skúste využiť rôzne korekčné prípravky. Spreje, perá, fixky, ale aj bezfarebné laky. Tieto veci naozaj fungujú a vyplnia danú ryhu, čím sa opticky stratí. Poškodené miesto sa zároveň spevní, a tým zabránime ďalšiemu praskaniu.

Najobľúbenejším prípravkom sú korekčné fixky. Stačí ňou prejsť po drobnej ryhe, a tá skutočne zmizne. Podobné fixky sa predávajú aj na ošetrovanie kapoty zničenej od strieľajúcich kamienkov. Elektróny pred opravou nezabudnite poriadne vyčistiť.

Môže elektrón začať korodovať?

Práve pri takomto „úraze“ si preveríte kvalitu vašich elektrónov. Ak vám začne disk na poškodenom mieste viditeľne hrdzavieť, je vám jasné, že ste kúpili nekvalitný výrobok. Takéto napodobeniny majú nižší obsah hliníka a ostatných kovov, ktoré nepodliehajú korózii. V horšom prípade sú to len oceľové disky, ktoré sú napríklad pozinkované a vydávajú ich za elektróny. Disky nakupujte len od spoľahlivých predajcov alebo priamo u výrobcov áut.

Dajte ich opraviť profesionálovi

Hlavne sa nepúšťajte do žiadneho amatérskeho brúsenia brúsnym papierom alebo do gitovania. Takýmito neodbornými zásahmi spravíte z elektrónov nepoužiteľnú vec. Väčšina mechanikov, ktorí sa zaoberajú opravou kapoty, si vedia poradiť aj s poškodeným elektrónom. Zverte takýto disk do rúk radšej im. Dajú ho do takého stavu, že ani nebudete vedieť nájsť na disku pôvodné poškodenie.

chcem si pozriet ponuku lacnych diskov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *