Viete, ako správne chrániť vaše pneumatiky?

Ako správne chrániť pneumatiky

Pneumatiky sú spotrebný tovar. Akonáhle je niekto schopný najazdiť na nich státisíce kilometrov alebo ich „šanovať“ a 10 rokov nemeniť, riskuje vlastný život aj životy ostatných účastníkov premávky. Kedy to majú pneumatiky už za sebou a ako im vieme predĺžiť životy?

Viete, ako správne chrániť vaše pneumatiky?

Veď je ešte dobrá

Kúpil som si auto v roku 2008 a spravil som na ňom len 20 000 kilometrov. Áno, skutočne existujú aj takéto prípady a nie sú to žiadne stočenky. Najčastejšie ide o dôchodcov, ktorí auto využívajú raz týždenne na trase cintorín-potraviny-kostol a domov. Za celé obdobie, samozrejme, nemali dôvod meniť pneumatiky. Ich kvalita však už absolútne nezodpovedá požiadavkám, ktoré by mal mať každý zodpovedný vodič na pamäti.

Prestarnutá guma stvrdne a už pri slabom daždi budete pri každom rozbehu cítiť, že prešmykuje. Viete si potom predstaviť, ako sa zachová pri brzdení na zľadovatenej ceste? Podobne to je aj pri letných pneumatikách.

Dezén je stále hlboký

Toto je podobný prípad ako v predchádzajúcom bode. Minimálna hĺbka dezénu stanovená zákonom pri letných aj zimných pneumatikách je sama o sebe nedostačujúca. Už pneumatiky so 4-5 milimetrovým dezénom nie sú práve najlepšie. Častokrát sú však na pneumatike viditeľné trhliny, ktoré môžu pri vysokej rýchlosti spôsobiť roztrhnutie pneumatiky. A to nie je príjemná skúsenosť.

Ešte ich dojazdím

Aby sa však nestalo, že dojazdíte pneumatiky, auto, aj seba. Pneumatiky nie sú taká drahá vec, ktorú by ste si nemohli dovoliť meniť. Pokojne kúpte nové aj každý rok (ak veľa jazdíte). Toto nie je žiaden marketingový ťah, pneumatiky a brzdové platničky často rozhodujú o vašom bytí alebo nebytí. Dvakrát si rozmyslite, či na nich budete šetriť.

Zbavujte ich nečistôt

Umyté pneumatiky sú šťastné pneumatiky. Kamienky zarazené v dezéne, blato, špina, posypová soľ. Toto všetko vaše pneumatiky ničí a skracuje ich životnosť. Ak ich po jazde vždy umyjete, výrazne tým predĺžite ich životnosť. Blato samo o sebe je neškodné, no keď stvrdne a vy s ním vybehnete na asfalt, kamienky a iné pevné častice začnú demolovať vašu pneumatiku.

Pozor na silný prúd vody

Vapka dokáže pneumatiky skutočne poškodiť, najmä v prípade, ak ju neviete správne používať. Nedrhnite gumy s kefou, slabý prúd vody je tiež úplne postačujúci. Aby sa vám nestalo, že s wapkou do pneumatík narobíte ryhy. Obyčajná záhradná hadica vám pri umývaní bohato postačí.

Ochranné prípravky nie sú výmysel

Oživovače gúm a lesky na pneumatiky nielen vytvoria dojem novej gumy, ale aj ochránia vašu pneumatiku pred prachovými čiastočkami. Používajte ich tak často, ako je to len možné, a pneumatiky vám vydržia o poznanie dlhšie. Prípravky zakúpite na každej poriadnej pumpe, no majú ich aj pri samoobslužných stojanoch na ručných umývacích staniciach.

prejst na ponuku pneumatik za najlepsie ceny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *