Chystáte sa na dovolenku? Nezabudnite na tieto dôležité veci

Chystáte sa na dovolenku? Nezabudnite na tieto dôležité veci

Pri príprave na dovolenku si dáme veľa práce s plánovaním cesty, s balením plaviek a piva, s výberom hotela a s porovnávaním cien. Málokto sa však na pár hodín zohne pod auto a skontroluje, či je všetko v poriadku. Čo by ste mali pred odchodom na dovolenku na vlastnom aute skontrolovať?

Kontrola tlaku v pneumatikách

Prevádzkové kvapaliny

Kedy ste naposledy menili olej a filtre? Máte v ostrekovačoch dostatok vody? A čo prevodový olej? Chladiace zmes dostane pri ceste do Chorvátska tiež poriadne zabrať. A čo taká klimatizácia? Presvedčte sa, že všetky prevádzkové kvapaliny majú správnu úroveň, a že vás neprekvapia po ceste počas tej najväčšej horúčavy niekde v kolóne na diaľnici.

Brzdy a pneumatiky

Po niekoľkých hodinách jazdy je človek dostatočne unavený a jeho reflexy sa môžu aj dvojnásobne zhoršiť. V prípade núdzového brzdenia vás však môžu zachrániť poriadne brzdy. Pneumatiky a nafúkaná rezerva sú ďalšou podmienkou úspešnej jazdy do cieľa. Na nových pneumatikách nehrozí vysoké riziko defektu.

Povinná výbava

Dobre si naštudujte, v akých krajinách musíte mať akú povinnú výbavu. Niektoré vyžadujú hasiaci prístroj, niektoré zase 5 reflexných viest. Povinná výbava neslúži len na sekírovanie, ale aj na reálnu pomoc v čase nebezpečenstva.

Diagnostika vozidla

Má váš kamoš doma diagnostický prístroj? Nech vám napichne riadiacu jednotku a pozrie, či je všetko v poriadku. Vďaka posledným hláseným chybám ľahko odhalíte, čo by sa mohlo po ceste pokaziť a viete si to dať opraviť ešte pred samotnou dovolenkou. Rozladiť vás môže aj obyčajný nehrajúci reproduktor, tak prečo na to neprísť už doma?

Nechajte to na odborníkov

Ak autám absolútne nerozumiete, zavezte ho do najbližšieho servisu. Veľa kvalitných mechanikov ponúka službu, ktorá zahŕňa kontrolu a prípravu auta na dlhú cestu na dovolenku. Za pár eur tak môžete mať auto ako zo škatuľky a vám už nič nezabráni užiť si dovolenku bez zbytočných starostí, porúch a pokút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *