Čo najviac ubližuje vašim pneumatikám?

Čo najviac ubližuje vašim pneumatikám?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko vplýva na životnosť pneumatík, a čo ich dokáže zničiť? V predchádzajúcom článku sme sa zaoberali nesprávnym parkovaním, no hrozieb, ktoré deformujú naše pneumatiky, je oveľa viac. V dnešnom článku sa na ne pozrieme.

Životnosť pneumatík

Pretáčanie volantu na mieste

Tomuto úkonu sa pri parkovaní nevyhneme, to je pravda. Hlavne pri vytáčaní z pozdĺžneho parkoviska alebo pri otáčaní sa o 180 stupňov jednoducho potrebujeme dať plný rozsah pohybu do oboch strán. Práve vtedy však predné pneumatiky zažívajú nočné mory, a na štrku alebo rozpálenej vozovke vznikajú drobné trhlinky, ktoré narúšajú celý plášť.

Prirýchla jazda po nespevnených cestách

Nie, nejazdíte Rallye Dakar. Nie, Golf ani Octavia nie sú športovými autami. A áno, vášmu autu to ubližuje. Odhliadnuc od tlmičov, motora a nápravy, najviac trpia práve pneumatiky. Každý sa rád ide previezť za dedinu na kopec alebo sa v lete okúpať k Váhu, no po týchto cestách jazdíme pomaly. Každý jeden kameň, ktorý prudko narazí o pneumatiku, je potenciálnym defektom.

Horúca smola a asfalt

Aj vy máte na parkovisku auto, ktoré má celé gumy akoby zalepené od žuvačky? Jeho majiteľ bol pravdepodobne nedočkavý a rozhodol sa skrátiť si cestu cez čerstvo položený asfalt. Robotníci budú hromžiť, kto im to spravil ryhy na krásnej novej ceste, a on si môže rovno objednať nové pneumatiky. Gratulujeme.

Doprajte autu hygienu

Zapálení autíčkari si pravidelne umývajú autá, vysávajú a prášia koberčeky, a leštia palubovku. Jedno im treba nechať, pozrú sa pri tom vždy aj na pneumatiky a všetky nečistoty, ktoré ich môžu poškodiť, jednoducho zhodia, a predĺžia tak ich životnosť. Pozor však na priame umývanie vysokotlakovými čističmi, ktoré môžu pneumatiku prerezať.

Ochranné prostriedky a oživovače

Tieto prípravky sa nepredávajú len tak pre srandu. Ochranné spreje zabránia usádzaniu prachu, ktorého drobné čiastočky dokážu poškodiť povrch pneumatiky. Intervaly medzi umývaním tak môžete predĺžiť, a stojí vás to len pár eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *