Parkovanie, alebo ako si nezničiť pneumatiky dvakrát rýchlejšie

Parkovanie, alebo ako si nezničiť pneumatiky dvakrát rýchlejšie

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako zodpovedne ľudia parkujú svojich tátošov? Auto cez dve parkovacie miesta, v úzkych uličkách zase znepriechodnenie vozovky, a pri pozdĺžnom parkovaní navyše vzniká množstvo zábavných videí. Ako však pri tom dokážu ublížiť pneumatike?

Kontrola pneumatík

Kontrola nielen pred jazdou, ale aj po nej

V zásade platí, že nikto si pred jazdou nekontroluje auto tak, ako to učia v autoškole. Ráno pred odchodom do práce jednoducho naskočíme, naštartujeme, a ideme. Vrchol toho, čo sme ochotní spraviť, je pred cestou na dovolenku doliať vodu do ostrekovačov a skontrolovať olej. Po jazde však už auto nekontroluje nikto.

Pozor na kanál

Niektorí vodiči si neuvedomujú riziko zastavenia na poklopoch od kanálu. Pritom ich vzniká hneď niekoľko. Prvým je, samozrejme, to, že na kanáli zostávajú často zachytené ostré predmety, ktoré si s vašou pneumatikou ľahko poradia. Najčastejšie ide o drôty, ktoré voda nespláchne. Druhým najväčším rizikom je, že váha auta môže tieto staré kanály ľahko prevaliť, a vy sa odtiaľ nebudete môcť dostať. Posledný scenár, s ktorým sa stretávame, je, že vaše tlmiče dostanú zabrať v prípade, ak je kanál nižšie ako vozovka.

Čím vyšší obrubník, tým lepšie

Ak musí zodpovedný šofér vyjsť s autom na obrubník, robí to naozaj veľmi opatrne. Celý manéver vykonáva pomaly a dáva pozor, aby príliš nenamáhal pneumatiku, ktorá sa pri týchto manévroch riadne deformuje. Nezodpovedný vodič je schopný zastaviť s obrubníkom doslova zarezaným v niektorej z pneumatík. Takýmto štýlom nechá auto odparkované celé hodiny alebo až dni.

Výrazne skracujete životnosť

Parkovaním na obrubníkoch môžete vašu pneumatiku definitívne zničiť už za pár týždňov. V neprirodzenej polohe môže hlavne na slnku alebo v mrazoch okamžite popraskať. Svoje nové letné aj zimné pneumatiky hneď po zaparkovaní kontrolujte – odvďačia sa vám tak dlhšou životnosťou.

prejst na ponuku pneumatik za najlepsie ceny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *