V ktorých prípadoch veľkosť kolesa ovplyvňuje jazdu?

V ktorých prípadoch veľkosť kolesa ovplyvňuje jazdu?

Jedna nemenovaná automobilka nedávno vydala vyhlásenie, že chce na (snáď nie všetky) svoje vozidlá montovať kolesá s priemerom 20 palcov. Áno, na jednej strane to musí vyzerať naozaj skvelo, no ako to vplýva na jazdné vlastnosti vozidla? A ktorá je tá zlatá stredná cesta?

V ktorých prípadoch veľkosť kolesa ovplyvňuje jazdu?

Šírka je zodpovedná za trenie a spotrebu

Šírka vašej pneumatiky pri pohľade na auto zozadu určuje, aká veľká plocha pneumatiky sa dotýka pri jazde vozovky. Od tohto rozmeru veľmi závisí aj trenie, ktoré medzi vozovkou a pneumatikou vzniká, a teda v konečnom dôsledku aj spotreba, ktorú auto má. V zásade platí pravidlo, že čím užšie pneumatiky, tým menšia spotreba.

Na druhej strane, šírka pneumatiky je priamo zodpovedná za to, ako sa auto na ceste správa a drží. Nikto nechce jazdiť na kolieskach vratkých ako na nákupnom vozíku, a preto je často zložité nájsť kompromis.

Od výšky závisí váš komfort

Páčia sa vám nízkoprofilové pneumatiky? Komu by sa nepáčili. Avšak, pri jazde cez retardér, výmoľ, alebo pri nájazde na obrubník dostane vaše koleso poriadne zabrať. Dosť utrpí aj váš komfort, nakoľko vyššia guma dokáže pohltiť väčšie nerovnosti, a vďaka možnosti deformácie ich až tak necítime. Keď máte však sotva 2 centimetre pneumatiky, nerovnosti sa do nej veľmi nezatlačia.

Celková veľkosť

Sú 20 palcové kolesá naozaj dobrou voľbou? Ak sa rozhodnete vyjsť na 30 centimetrov vysoký obrubník, s 13-kami na staručkej Felícii by ste s tým mali asi riadny problém (ak by vás vôbec pustil blatník). S 20 palcovým kolesom je to bez problému, no to je asi jediná výhoda.

Pri väčších rozmeroch kolies však bývajú na autách tvrdšie nastavené tlmiče. Koleso zaberá viac priestoru v podbehu a nemôže teda lietať hore a dolu tak, ako menšie koleso. Tvrdé tlmiče zabezpečia, že cítime každú jednu jamu, a na spomaľovačoch si búchame hlavy o strop.

Už 17 palcové disky sú na mnohých vozidlách zbytočne veľké. Zvoľte preto radšej klasické 15 palcové kolesá. Nevyzerajú tak dobre, no komfort počas jazdy je zaručený. 13 palcové sú na dnešné pomery naozaj málo. 15 palcové teda považujeme za zlatú strednú cestu.

Najkrajšie sú 17-ky

Na väčšine áut vyzerajú najlepšie práve 17 palcové kolesá. Malým autám dodajú vzhľad SUV, na veľkých SUV sú tak akurát, a zároveň funkčné. Pri väčšom rozmere kolies sa však prejaví aj vyššia spotreba. Hlavne v prípade, keď na ne auto nie je absolútne stavané.

Vyberte si u nás

Nech už máte akékoľvek pneumatiky, v našom e-shope ich určite nájdete. Vyberte si z našej širokej ponuky a obujte vášmu autu nové papučky ešte tento týždeň.

vyberte si z nasej ponuky vyhodne pneumatiky najlepsich znaciek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *