Zimné pneumatiky v lete? Niekde možno áno, no cestou tam by strašne trpeli

Zimné pneumatiky v lete?

Aj v lete nájdeme v Európe miesta, kde sa najmä mladí cestovatelia radi vydávajú autom, a po príchode na miesto ich čaká sneh a ľad. Takéto miesta sú na Islande, na severe Nórska, Švédska a Fínska, no pokojne aj v niektorých častiach Álp. Je dôležité mať na aute zimné gumy? A ako sa ich použitie pretaví do celého tripu?

Zimné pneumatiky v lete? Niekde možno áno, no cestou tam by strašne trpeli.

Na zimných gumách až do Fínska? Nikdy

Viete si predstaviť, akú spotrebu by malo vaše auto na takej dlhej trase na zimných gumách? Ak viete, že vás čaká niekoľko tisíc kilometrov po dobrých cestách a pri letnom počasí, zimné pneumatiky si na auto nedávajte. Okrem vysokej spotreby sa výrazne zhorší aj manévrovateľnosť s vozidlom a zimné pneumatiky zbytočne zoderiete.

Riešenie č.1: Celoročné

Celoročné pneumatiky sú obľúbeným riešením mnohých motoristov. Nájdeme ich na nových autách, nájdeme ich na taxíkoch, obúvajú ich aj požičovne áut, a na Slovensku je to zlatá stredná cesta pre všetkých, ktorým sa nechce v zime prezúvať. Predsa len, naše zimy sú hlavne v južnejších polohách dosť slabé, a sneh sa drží dokopy tak týždeň. Na takéto podmienky sú celoročné pneumatiky ideálne. Rovnako dobre vám poslúžia aj počas letnej dovolenky v chladnejších severných oblastiach Európy. Pri ranných mrazoch, ktoré môžu spôsobiť napríklad zamrznutie vody na ceste, vás podržia lepšie než letné, no po ceste na dovolenku nebudete mať spotrebu ako na zimných.

Riešenie č.2: Papučky

Reťaze sú riešením do hlbokého snehu. Akonáhle je už trochu odhrnuté alebo na niektorých miestach presvitá asfalt, reťaze vám môžu parádne poškodiť pneumatiku. Okrem toho, záveje snehu sú aj v horách na severe Európy v zime skutočne raritou. Čo však robiť, keď nás predsa len nejaký ten sneh ráno prekvapí? Použite papuče. Fungujú na rovnakom princípe ako reťaze, no sú lacnejšie, skladnejšie, jednoduchšie sa obúvajú, a v mnohých testoch sa ukázali ako funkčnejšie. Sú to v podstate návleky na koleso, ktoré sa po rozbehnutí samé navlečú a prevedú vás tam, kde by sa vám kolesá inak zaborili.

Zimné kolesá v aute voziť nebudete

Ak so sebou neveziete ešte obrovský obytný príves, zimné kolesá na diskoch radšej nechajte doma. Kufor sa vám hodí aj na batožinu a na iné dôležité veci. Okrem toho sú však zimné pneumatiky kdekoľvek v Európe počas leta v podstate zbytočné.

Letné môžu spôsobiť vážny problém

Najväčšou slabinou letných pneumatík je ich šmykľavosť na vlhkých a zamrznutých cestách. Na toto doplácajú najmä piloti motocyklov, ktorí radi navštevujú horské priechody v Alpách. Tie sú však mnohokrát nebezpečné aj počas slnečných dní. Teplota asfaltu nie je taká vysoká ako v nižších polohách, a gumy nemajú dokonalú priľnavosť. Vďaka tomu je ľahké dostať šmyk a tragické zranenie je na svete.

Jazdite preto bezpečne a zodpovedne, nepreceňujte svoje schopnosti, a vždy svoju jazdu prispôsobte podmienkam a stavu vozovky!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *