Cestujete do zahraničia? Tu vás môžu nachytať na povinnej výbave

Cestujete do zahraničia? Tu vás môžu nachytať na povinnej výbave

Vesta, kľúč na matice, lekárnička, trojuholník, náradie, rezerva, … s takouto výbavou a lekárničkou po záruke denne na cesty vylieza minimálne milión Slovákov. Čo sa však stane, keď sa s takouto výbavou vydáme za hranice našej krásnej krajiny? A na čom inom nás môžu ešte v zahraničí nachytať? Prezrite si náš zoznam krajín.

Cestujete do zahraničia? Tu vás môžu nachytať na povinnej výbave.

Rakúsko

Motoristi v Rakúsku musia mať v aute reflexnú vestu, výstražný trojuholník a lekárničku. Veľkým rozdielom oproti Slovensku je, že v Rakúsku potrebujú diaľničnú známku aj motorkári. Okrem toho vás v Rakúsku radi pokutujú aj za nedovolené úpravy na vozidlách pomocou neoriginálnych dielov. Na autách sú to najčastejšie fólie, ale pokojne aj deflektory na oknách. Na motorkách, samozrejme, výfuky a zrkadlá. Odporúčame do Rakúska chodiť s vozidlom v takom stave, v akom vyšlo z výrobnej linky. Rakúšania sú však hákliví aj na kamery do auta, preto ich radšej nechajte doma.

Česká Republika

V susedných Čechách paradoxne v aute nemusíte mať vestu, no ak ju nepoužijete počas núdzového zastavenia, môžete dostať skutočne mastnú pokutu. Z okolitých krajín ide o najvyššiu sumu, a to je podľa posledných dostupných údajov až od 95 € a viac.

Chorvátsko

V Chorvátsku vás radi skontrolujú a pozrú sa na vašu vestu, trojuholník, aj lekárničku. Chorvátsko je zároveň jediná krajina, kde policajtov zaujímajú aj náhradné žiarovky. To sa však netýka LED a Xenónových svetlometov.

Poľsko

Podľa dostupných informácií, v Poľsku nie je súčasťou povinnej výbavy autolekárnička. Musíte však mať toľko reflexných viest, koľko máte vo vozidle pasažierov, a zároveň musíte mať aj príručný hasiaci prístroj. Ten sa vám, okrem iného, zíde aj v Rumunsku a Bulharsku. Nezabudnite ani na trojuholník, ktorý musíte použiť aj pri ťahaní vozidla.

Nemecko

Na niektorých úsekoch je v Nemecku povinné použiť snehové reťaze, preto ich doma určite nenechávajte. Počas leta však nebudete potrebovať ani zimné pneumatiky. Inak nemá povinná výbava žiadne špeciálne požiadavky.

Belgicko

V tejto krajine musia mať motorkári kompletný ochranný odev, a teda prilbu, bundu, rukavice, nohavice, a aj topánky určené na motorku. Hasiaci prístroj majú v povinnej výbave len domáci, turistom ho však úrady odporúčajú.

Grécko

Telefonovanie za volantom je hriechom nezodpovedných vodičov, no napríklad u nás akceptujú handsfree. V Grécku vás pokutujú aj za to, no s telefonovaním cez bluetooth v aute by problém byť nemal.

Portugalsko

Kameru do auta nechajte radšej doma.

Myslite na svoju bezpečnosť

Hasiaci prístroj za pár eur v aute nie je na škodu. Autá totiž nehoria len v Poľsku, ale aj u nás. Keď niekto vystupuje z auta počas mimoriadnej udalosti, mal by mať na sebe vestu, preto vždy noste jednu v každých dverách vozidla. Nezabudnite aj na pravidelnú kontrolu lekárničky, ktorá nie je v aute na okrasu, ale na záchranu života.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *