Ako často treba meniť pneumatiky a najčastejšie chyby pri ich výbere: čo by mal vedieť každý vodič ?

vymena pneumatik

Pneumatiky sú jedným z najdôležitejších prvkov, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť a výkon vášho vozidla. Správna starostlivosť o ne, ako aj ich výmena v správnom čase, sú nevyhnutné pre bezpečnú jazdu a dlhšiu životnosť pneumatík.

1. Ako často treba meniť pneumatiky?

Výmena pneumatík je nevyhnutnou súčasťou údržby každého vozidla. Pneumatiky sa postupom času opotrebúvajú a strácajú svoju účinnosť, čo môže mať negatívny vplyv na bezpečnosť, ovládateľnosť vozidla a jeho celkový výkon. Ako často však treba meniť pneumatiky a na čo si dať pozor?

  1. Hĺbka dezénu – Zákonom stanovená minimálna hĺbka dezénu pre osobné vozidlá je v mnohých krajinách 1,6 mm, no odborníci odporúčajú vymeniť pneumatiky už pri hĺbke dezénu okolo 3 mm. Pri zimných pneumatikách sa odporúča výmena už pri 4 mm. Pneumatiky s nízkym dezénom nemajú dostatočnú priľnavosť, najmä na mokrých cestách, čo môže viesť k akvaplaningu a strate kontroly nad vozidlom.
  2. Starnutie pneumatík – Aj keď pneumatiky nie sú opotrebované na dezéne, môžu starnúť. Zmes gumy sa časom degraduje a stráca svoje vlastnosti, čo znižuje bezpečnosť jazdy. Väčšina odborníkov odporúča vymeniť pneumatiky najneskôr po 6 až 10 rokoch od ich výroby, a to aj v prípade, že majú ešte dostatočnú hĺbku dezénu.
  3. Fyzické poškodenie – Pneumatiky môžu byť poškodené aj mechanicky – prepichnutie, trhliny či viditeľné deformácie sú signálom, že je čas na ich výmenu. Často si vodiči nevšimnú drobné praskliny alebo pľuzgiere na bočnici, čo môže viesť k náhlemu defektu či prasknutiu pneumatiky počas jazdy.
  4. Sezónne výmeny – Ak používate sezónne pneumatiky (zimné a letné), je potrebné ich pravidelne prezúvať. Letné pneumatiky sa neodporúča používať v zimných mesiacoch, pretože pri nižších teplotách strácajú svoju pružnosť a priľnavosť. Zimné pneumatiky naopak na suchom a teplom asfalte rýchlo opotrebujú dezén, čím sa znižuje ich životnosť.
  5. Štýl jazdy a podmienky ciest – Ak jazdíte rýchlo, agresívne alebo často po nekvalitných cestách, pneumatiky sa budú opotrebovávať rýchlejšie. Takisto pravidelná jazda po diaľniciach môže zrýchliť opotrebenie, pretože pneumatiky sú vystavené vyššej teplote a tlaku. Vodiči by mali pravidelne kontrolovať stav svojich pneumatík, najmä pred dlhými cestami.

2. Najčastejšie chyby pri výbere pneumatík a ako sa im vyhnúť

Výber správnych pneumatík je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje nielen bezpečnosť, ale aj komfort a spotrebu paliva. Mnoho vodičov však pri výbere pneumatík robí rôzne chyby, ktoré ich môžu stáť peniaze a zvýšiť riziko nehody. Tu sú najčastejšie chyby a tipy, ako sa im vyhnúť.

  1. Ignorovanie rozmerov predpísaných výrobcom – Každé auto má špecifické rozmery pneumatík, ktoré určil výrobca. Tieto informácie nájdete v technickom preukaze alebo na dverách vozidla. Používanie nesprávnych rozmerov pneumatík môže negatívne ovplyvniť jazdné vlastnosti, zvýšiť spotrebu paliva a v niektorých prípadoch viesť až k poškodeniu vozidla.
  2. Výber nesprávneho typu pneumatík podľa sezóny – Jednou z najčastejších chýb je používanie letných pneumatík v zime a naopak. Letné pneumatiky v zime nedokážu zabezpečiť dostatočnú priľnavosť na klzkom povrchu, čo môže viesť k nehodám. Zimné pneumatiky sa v lete rýchlo opotrebujú a strácajú svoje vlastnosti, čo vedie k zbytočným výdavkom na novú sadu pneumatík.
  3. Kupovanie lacných a nekvalitných pneumatík – Hoci sa môže zdať lákavé ušetriť na lacných pneumatikách, v dlhodobom horizonte sa to nemusí vyplatiť. Lacné pneumatiky zvyčajne majú nižšiu kvalitu, rýchlejšie sa opotrebujú a môžu mať horšie vlastnosti pri brzdení a priľnavosti. Investícia do kvalitnejších pneumatík nielen zvýši bezpečnosť, ale aj predĺži ich životnosť.
  4. Nedodržiavanie správneho tlaku v pneumatikách – Mnoho vodičov zanedbáva pravidelnú kontrolu tlaku v pneumatikách. Nedostatočný alebo nadmerný tlak môže ovplyvniť spotrebu paliva, opotrebovanie pneumatík a celkový komfort jazdy. Je preto dôležité pravidelne kontrolovať tlak a udržiavať ho v odporúčaných hodnotách.
  5. Nedostatočná pozornosť venovaná hĺbke dezénu – Ako už bolo spomenuté, minimálna hĺbka dezénu pre bezpečnú jazdu je stanovená zákonom. Mnohí vodiči však jazdia na pneumatikách s príliš plytkým dezénom, čo zvyšuje riziko nehody, najmä na mokrých cestách. Pravidelne kontrolujte hĺbku dezénu a neváhajte pneumatiky vymeniť skôr, ako to prikazuje zákon.

Správna starostlivosť o pneumatiky a ich vhodný výber sú základom bezpečnej a pohodlnej jazdy. Vyhýbajte sa častým chybám, sledujte stav pneumatík a dodržiavajte odporúčania výrobcu, aby ste predĺžili ich životnosť a zlepšili jazdné vlastnosti svojho vozidla. Na stránke Najpneu.com nájdete širokú ponuku kvalitných pneumatík, ktoré vyhovujú vašim potrebám a zabezpečia maximálnu bezpečnosť na cestách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *