Kvôli čomu sa autá vyrábajú menej ?

Tahá sa už 2 roky a spomaľuje globálny automobilový trh. Ironicky kvôli miniatúrnej súčiastke.

Nedostatok polovodičových čipov sa začal koncom roka 2021 a bol spôsobený kombináciou faktorov vrátane pandémie COVID-19, zvýšeného dopytu po elektronike a narušenia dodávateľského reťazca. Niečo ako globálna pandémia a z nej vychádzajúce chvíľkové zastavenie výroby vie vytvoriť krízu z nedostatku, ktorá neutícha už 2 rok.  Začiatkom roku 2023 bude celosvetový nedostatok polovodičových čipov naďalej ovplyvňovať automobilový priemysel aj napriek tomu, že sa mnohí výrobcovia automobilov snažia udržať úroveň svojej  výroby.

Polovodičové čipy sú základnými komponentmi moderných automobilov, ktoré sa používajú vo všetkom, od systémov riadenia motora až po systémy infotainmentu. Síce malé, ale nesmierne potrebné. V dôsledku nedostatku čipov bolo mnoho výrobcov automobilov nútených znížiť výrobu, čo následne viedlo k dlhším čakacím lehotám pre zákazníkov a zníženiu príjmov v odvetví. Nedostatok viedol taktiež k zvýšeniu cien polovodičových čipov, po ktorých je vysoký dopyt vo viacerých odvetviach. No a to samozrejme vytvorilo súťaž o to, kto čip získa skôr. Na riešenie tohto nedostatku niektorí výrobcovia automobilov zaviedli opatrenia, ako je uprednostňovanie výroby vysoko ziskových modelov, zatiaľ čo iní znížili počet funkcií dostupných na nových autách. Niektoré spoločnosti sa navyše obracajú na alternatívnych dodávateľov alebo prehodnocujú svoje dodávateľské reťazce, aby našli nové zdroje čipov.

Očakáva sa však, že nedostatok bude pokračovať aj v roku 2023, pričom niektorí experti predpovedajú, že by mohol trvať dokonca až do roku 2024. Môže za to nenásytnosť trhu a spôsob konzumného života. Ľudí je na planéte čoraz viac a viac a dopyt po autách naopak rastie. Jeden z dôvodov je nielen rast technologického priemyslu, ale aj zvyšujúci sa počet áut na domácnosť, ktorý sa vie pohybovať aj ku dvom autám do jednej rodiny.

 Nedostatok polovodičových čipov zdôrazňuje dôležitosť odolných dodávateľských reťazcov a potrebu, aby boli priemyselné odvetvia pripravené na neočakávané prerušenia. Zdôrazňuje tiež vzájomnú prepojenosť globálnej ekonomiky a vplyv, ktorý môžu mať udalosti v jednom odvetví na iné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *