Ako starostlivo uschovať zimné pneumatiky?

zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky by mali mať svoje čestné miesto v regáloch našich pivníc alebo garáží. Avšak, nie každý ich skladuje v správnom regále a práve ideálnym spôsobom. Pozrime sa spoločne, ako by sa pneumatiky (ne)mali skladovať a čo všetko vplýva na ich kvalitu počas zimného odpočinku.

Ako starostlivo uschovať zimné pneumatiky

Pri nesprávnom skladovaní sa deformujú

Pneumatiky sú z mäkkého materiálu a napriek tomu, že vydržia tisícky kilometrov v plnej prevádzke na rozpálenom asfalte, za pol roka sa dokážu pri nesprávnom skladovaní vážne poškodiť. Úplným základom je neklásť na pneumatiky žiadne, a už vonkoncom nie ostré predmety. V špeciálnych stojanoch a regáloch môžu byť pneumatiky poukladané aj na sebe v komínikoch. Niektoré moderné autoservisy dokonca ponúkajú prechodné skladovanie pneumatík, a teda sa o to nemusíte starať vy. Toto uskladnenie je však, samozrejme, za poplatok.

Kvapaliny im nerobia dobre

Nenechávajte pneumatiky nikdy, kde by sa na ne mohla vyliať farba, olej, kyselina alebo čokoľvek iné, čo by zmenilo ich povrchovú štruktúru. Mastné pneumatiky sú okrem iného zárukou poriadneho, často smrteľného šmyku. Ubezpečte sa, že pneumatikám nič takéto nehrozí. Podobne by im mohla uškodiť aj vysoká vlhkosť alebo pobyt vo vode. Najhoršie je, ak pneumatiky skladujete vonku, kde na ne naprší a následne to zamrzne.

Pozor na extrémne teploty

Ďalším externým faktorom, ktorý dokáže pneumatikám výrazne škodiť, je teplota. Nemali by byť celú zimu v mrazoch, no nenechávajte ich ani pri kotloch, radiátoroch, trubkách a iných horúcich telesách. Na jar by sa vám mohlo stať, že bude pneumatika rozleptaná a prilepená o zdroj tepla.

Nemáte špecializovaný regál? Použite paletu

Ak nemáte po ruke regál, ktorý je priamo určený na uskladnenie pneumatík, nenechávajte ich na zemi. Podložte pod ne aspoň dosky, alebo, ak máte k dispozícii, tak paletu. Na zemi sa vyskytuje veľa nečistôt, ľahko niečo rozlejete, ľahko sa k nim dostane voda. 10-20 centimetrov nad zemou budú v relatívnom bezpečí pred týmito vplyvmi.

Sú pneumatiky znehodnotené? Je na čase vybrať si nové

Nechali ste pneumatiky pohodené v garáži a zdeformovali sa? Popraskali? Alebo sú také mastné, že jazda na nich skôr pripomína kĺzanie sa na ľadovej ploche? Vymeňte ich. V našej ponuke nájdete široký výber rôznych modelov zimných pneumatík, ktoré kúpite za bezkonkurenčné ceny a ktoré sa v zime správajú tak, ako to od dobrých pneumatík vyžadujete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *