5 najčastejších porúch na letných cestách

Letná prehliadka auta

Leto aj zima prinášajú množstvo spoločných aj rozdielnych nástrah pre vodičov a ich vozidlá. V dnešnom článku sa pozrieme na najčastejšie poruchy, ktoré sa vyskytujú v autách v dôsledku vyšších teplôt a drastickej zmeny počasia. Na ktoré nebezpečenstvá si dávate pozor vy?

Letná prehliadka auta

Klimatizácia 

Klimatizácia dostáva počas horúcich letných dní naozaj zabrať. Vodiči ju majú často pustenú na plný výkon počas celej doby jazdy a nedbajú na jej pravidelné čistenie alebo údržbu. Prvým znakom, ktorý vám ohlási blížiacu sa poruchu klimatizácie, môže byť nepríjemný zápach alebo zvláštne zvuky rapotania.  

Prehriaty motor 

Vyvrela vám už niekedy voda? Alebo olej? Často sa tak stáva kvôli veľmi vážnym poruchám, napríklad nefunkčnému chladiču alebo prasknutému tesneniu pod hlavou valca. Niekedy sa to však môže stať aj kvôli horúcemu počasia. Existuje jeden fígeľ na mierne schladenie motora – treba pustiť kúrenie na najvyšší stupeň. Teplý vzduch z motora sa tak odsáva smerom do kabíny (ľahko si otvoríte okno, aby ste to vydržali) a motor si môže trochu oddýchnuť. 

Zlyhanie elektroniky 

Vysoké teploty pôsobia aj na citlivé elektronické obvody a plošáky a dokážu roztopiť aj niektoré plasty v aute – napríklad na kabeláži. Niet sa čo čudovať, auto odstavené na slnku počas horúcich letných dní sa dokáže zohriať až na 80 stupňov. Takéto poruchy sa však veľmi ťažko identifikujú a bude preto potrebná kompletná diagnostika. 

Prasknutie pneumatiky 

Pneumatiky dostávajú počas zmien počasia poriadne zabrať. Pri vysokej teplote a vysokej rýchlosti je nesprávne nahustená pneumatika doslova časovanou bombou. Koľkí z vás už zažili výbuch pneumatiky? A v koľkých prípadoch sa to stalo v lete a na diaľnici? Pri vysokej rýchlosti si počas letných dní vždy skontrolujte stav a hustotu pneumatík. 

Zanesenie filtrov 

Počas letného obdobia je menší výskyt zrážok a vo vzduchu lieta viac prachu a peľov, napríklad v dôsledku žatvy. Peľové, ale aj ostatné filtre dostávajú na aute poriadne zabrať a preto je najvhodnejší čas na ich výmenu práve na jeseň. Aj počas leta alebo pred letom však môžete venovať vášmu autu dostatočnú pozornosť a zaviezť ho na preventívnu prehliadku a prípravu na sezónu. 

 

Prajeme vám veľa šťastných kilometrov! 

Jedna myšlienka na “5 najčastejších porúch na letných cestách

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *