Prečo by ste nemali používať zimné pneumatiky v lete

Preco by sa nemali pouzivat zimne pneu v lete

S príchodom teplejších mesiacov sa mnohí vodiči rozhodujú ušetriť peniaze a nezmeniť zimné pneumatiky za letné. Tento rozhodnutie však môže mať opačný efekt, ako ste pôvodne očakávali. Zimné pneumatiky, hoci sú neoceniteľné v zimných podmienkach, sa v letných mesiacoch stávajú neekonomickou a nebezpečnou voľbou pre vaše vozidlo.

Preco by sa nemali pouzivat zimne pneu v lete
Preco by sa nemali pouzivat zimne pneu v lete

Vplyv na jazdné vlastnosti

Zloženie zmesi a špeciálny dezén zimných pneumatík sú navrhnuté pre optimálnu funkčnosť v nízkych teplotách. Keď teplomer stúpne nad +7°C, tieto charakteristiky začínajú pôsobiť proti vám:

  • Zvýšená opotreba: Teplé počasie zrýchľuje opotrebovanie mäkkej zmesi, čo vedie k potrebe skoršej výmeny pneumatík. To nie len zvyšuje vaše výdavky na údržbu vozidla, ale aj negatívne ovplyvňuje životné prostredie kvôli potrebe častejšej výroby nových pneumatík.
  • Zhoršené ovládanie: Vysoké teploty robia mäkkú zmes príliš ohybnou, čo môže mať za následok nedostatočnú reakciu vozidla na riadiace pohyby. To je obzvlášť znásobené pri vyšších rýchlostiach a môže viesť k zníženej bezpečnosti. S miznúcim dezénom sa odvodové drážky stávajú plytšími, čo v niektorých prípadoch zvyšuje riziko akvaplaningu.
  • Dlhšia brzdná dráha: Pri vyšších teplotách zimné pneumatiky strácajú schopnosť efektívneho brzdenia na suchom aj mokrom povrchu.

Bezpečnostné riziká

Používanie zimných pneumatík v letných podmienkach spôsobuje:

  • Riziko prehriatia: V teplom počasí sa zimné pneumatiky môžu prehriať viac než letné alebo celoročné pneumatiky, čo môže viesť k ich poškodeniu alebo prasknutiu, potenciálne spôsobujúc vážne nehody.
  • Znížená stabilita: Mäkkosť zimnej zmesi v teplejších podmienkach znižuje stabilitu vozidla, čo je obzvlášť nebezpečné pri vyšších rýchlostiach alebo pri manévrovaní v ostrých zákrutách.
  • Vysoké riziko aquaplaningu: Aj keď zimné pneumatiky môžu mať v niektorých prípadoch lepšie vlastnosti pri odvádzaní vody, v teplom počasí a pri typických letných búrkach sa ich schopnosť predchádzať aquaplaningu značne znižuje, čo môže viesť k strate kontroly nad vozidlom.

Kedy prejsť na letné pneumatiky

Ideálny čas na výmenu zimných pneumatík za letné je, keď priemerné denné teploty konzistentne presahujú 7°C. Tento krok nie len zlepší jazdné vlastnosti a bezpečnosť vášho vozidla, ale tiež predĺži životnosť vašich pneumatík.  Viac sa dočítate v našom článku TU.

Pri výmene nazabúdajte aj na správne skladovanie zimných pneumatík a skontrolovať geometriu kolies.

Používanie zimných pneumatík v letných mesiacoch prinesie viac nevýhod ako úspor. Pre vašu bezpečnosť, ako aj pre dlhodobé ušetrenie, je dôležité meniť pneumatiky s príchodom teplejších mesiacov. Nezanedbávajte tento dôležitý krok a zabezpečte si bezpečnú a pohodlnú jazdu počas celého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *