Kedy vymeniť zimné pneumatiky za letné: Praktický sprievodca

Kedy vymeniť zimné pneumatiky za letné

Nastáva február a teploty pomaly stúpajú nad 13°C. Pre mnohých vodičov to signalizuje otázku: “Je už čas vymeniť zimné pneumatiky za letné?” Tento článok vám poskytne praktické rady, kedy a prečo by ste mali urobiť tento dôležitý prechod.

Kedy vymeniť zimné pneumatiky za letné

Základné pravidlo:

Hlavným faktorom pri rozhodovaní o výmene zimných pneumatík za letné by mala byť priemerná vonkajšia teplota. Zásadným pravidlom je, že ak teplota pravidelne prekračuje 7°C, je čas zvážiť prechod na letné pneumatiky. Letné pneumatiky sú navrhnuté tak, aby poskytovali optimálny výkon a priľnavosť pri teplotách nad 7°C.

Predpoveď počasia:

Nezabudnite sledovať dlhodobú predpoveď počasia. Ak sú ešte v predpovedi nízke teploty alebo snehové prekvapenia, môže byť múdre počkať s výmenou pneumatík ešte aj mesiac.

Výkon a bezpečnosť:

Zimné pneumatiky pri vyšších teplotách strácajú svoje výkonnostné vlastnosti, pretože sú navrhnuté na mäkšie zmesi optimalizované pre chladné podmienky. Na druhej strane, letné pneumatiky poskytujú lepšiu trakciu, kratšiu brzdnú dráhu a zlepšenú ovládateľnosť pri teplom počasí.

Prečo vymeniť pneumatiky ?

  • Zlepšenie výkonu: Letné pneumatiky sú špecificky navrhnuté pre teplejšie podmienky, poskytujú lepšiu priľnavosť, kratšiu brzdnú dráhu a vyššiu stabilitu.
  • Zníženie opotrebenia: Zimné pneumatiky sa pri vyšších teplotách opotrebúvajú rýchlejšie. Prechodom na letné pneumatiky predídete ich predčasnému opotrebeniu.
  • Úspora paliva: Letné pneumatiky majú nižší valivý odpor v porovnaní so zimnými, čo môže viesť k lepšej spotrebe paliva.

Ako správne vymeniť pneumatiky:

  • Kontrola dezénu a veku pneumatík: Pred výmenou skontrolujte stav letných pneumatík, zamerajte sa na hĺbku dezénu a prípadné poškodenia. Ak je dezén hlboký menej ako 4 mm alebo ak sú pneumatiky staršie ako 5 rokov, mali by ste ich vymeniť bez ohľadu na sezónu.
  • Odborná montáž: Nechajte pneumatiky vymeniť v odbornom servise, kde môžu zároveň vykonať vyváženie kolies a kontrolu geometrie.
  • Skladovanie zimných pneumatík: Uchovávajte zimné pneumatiky na chladnom a suchom mieste, ideálne v špeciálnych obaloch na pneumatiky.

 

Výmena zimných pneumatík za letné by mala byť súčasťou vašej pravidelnej údržby vozidla. Tento krok nie len zlepšuje bezpečnosť a výkon vašeho auta v teplejších mesiacoch, ale tiež predlžuje životnosť vašich zimných pneumatík. Ak sa teploty udržiavajú nad 7 stupňov Celzia, je čas na zmenu. Pripravte svoje vozidlo na jar a leto s vhodnými letnými pneumatikami a užívajte si bezpečnú a pohodlnú jazdu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *