Ako čítať a rozumieť označeniam a rozmerom na pneumatikách.

Pneumatiky sú kľúčovým prvkom, ktorý zabezpečuje bezpečnú a komfortnú jazdu, je dôležité vybrať tie správne. Čísla a písmená na pneumatikách nie sú len náhodná séria znakov – poskytujú podstatné informácie o vlastnostiach a schopnostiach pneumatiky. Poďme sa pozrieť na to, čo jednotlivé čísla znamenajú.

Rozmer pneumatík

Vezmime si napríklad označenie 215/60 R17.

Šírka pneumatiky: 215 mm

Prvý údaj, 215, udáva šírku pneumatiky v milimetroch. Táto šírka je kľúčová pre zabezpečenie stability a riadenia vozidla.

Profil pneumatiky: 60 %

Druhé číslo, 60, predstavuje výšku bočnice pneumatiky vyjadrenú ako percento jej šírky. Toto percentuálne vyjadrenie profilu pneumatiky nie je náhodné; slúži k jednotnému meraniu, ktoré umožňuje vodičom lepšie porozumieť vlastnostiam pneumatiky bez ohľadu na jej šírku. Nižšie číslo indikuje nižší profil, čo prináša tuhšiu jazdu ale zlepšené ovládanie a presnosť pri zatáčaní, vďaka menšiemu pohybu bočnice. Naopak, vyšší profil poskytuje viac pohodlia pri prejazde nerovností vďaka väčšiemu odpruženiu, ktoré bočnica umožňuje.

Vďaka percentuálnemu vyjadreniu môžu vodiči efektívne vyhodnotiť, ako bude pneumatika vplývať na jazdné vlastnosti a vzhľad ich vozidla, čo je neoceniteľné pri výbere nových pneumatík.

Typ konštrukcie: R

Písmeno “R” informuje o radiálnej konštrukcii pneumatiky, čo je štandard pre dnešné osobné automobily, poskytujúci lepšiu odolnosť a dlhšiu životnosť.

Priemer ráfika: 17 palcov

Číslo 17 uvádza veľkosť ráfika v palcoch. Je dôležité, aby priemer ráfika a pneumatiky presne zodpovedali.

Index nosnosti: Príklad

Index nosnosti, ktorý nie je priamo uvedený v našom príklade 215/60 R17, je kľúčový údaj, ktorý určuje maximálnu hmotnosť, ktorú môže pneumatika bezpečne niesť. Tento údaj je vyjadrený číslom, ako napríklad 91, kde každé číslo zodpovedá určitej nosnosti v kilogramoch. Vyššie číslo znamená väčšiu nosnosť. Je dôležité, aby nosnosť pneumatík zodpovedala maximálnemu zaťaženiu vozidla.

Tabuľku indexov nosnosti pneumatík, ktorá pomôže pochopiť, ako sa tieto indexy odrazia na nosnú kapacitu pneumatík. Táto tabuľka poskytuje príklady niekoľkých hodnôt indexu nosnosti a zodpovedajúce maximálne hmotnosti, ktoré môže pneumatika bezpečne niesť. Prosím, majte na pamäti, že tieto údaje sú ilustratívne.

Pre úplný a presný prehľad indexov nosnosti pneumatík a ich zodpovedajúcich nosných kapacít je dôležité konzultovať technické špecifikácie poskytnuté výrobcami pneumatík.

Index nosnosti

Rýchlostný index

Na konci, za indexom nosnosti, môže byť uvedené písmeno označujúce rýchlostný index, napríklad “V”, čo naznačuje maximálnu rýchlosť, pre ktorú je pneumatika navrhnutá. V tomto kontexte “V” znamená, že pneumatika je bezpečná pri rýchlostiach až do 240 km/h.

Táto tabuľka vám umožní rýchlo identifikovať, ako rýchlostný index ovplyvňuje výkonnosť pneumatík. Rýchlostný index je kritickým faktorom pre bezpečnú jazdu, preto je dôležité vybrať pneumatiky, ktoré sú vhodné pre maximálne rýchlosti, ktorých dosahuje vaše vozidlo.

Index rychlosti

Rozumieť týmto označeniam znamená mať kontrolu nad výberom pneumatík, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám. Či už hľadáte pneumatiky pre mestskú jazdu, dlhé cestovanie po diaľnici, alebo dokonca športovú jazdu, správna kombinácia šírky, profilu, konštrukcie, nosnosti a rýchlostného indexu vám zabezpečí ideálne pneumatiky pre akúkoľvek situáciu.

Nezabudnite, že pravidelná kontrola stavu a tlaku vašich pneumatík je rovnako dôležitá ako ich správny výber. Pneumatiky sú jediným bodom kontaktu vášho vozidla s cestou, a preto zohrávajú kľúčovú úlohu v bezpečnosti a efektívnosti jazdy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *