Prezúvate si pneumatiky sami? Toto všetko sa môže pokaziť

Prezúvate si pneumatiky sami?

Doškriabané disky, nenastavená geometria, prepichnutá pneumatika. Čo všetko si dokážete vy, ale aj amatéri v niektorých servisoch poškodiť na kolesách pri prezúvaní? Je úplne jedno, či máte gumy na diskoch alebo máte disky len jedny. Vyvarujte sa chybám z nášho zoznamu, ktoré sa stávajú denne.

Prezúvate si pneumatiky sami? Toto všetko sa môže pokaziť

Dolámané puklice/poškriabaný elektrón

Vybehnúť s autom na obrubník nie je žiadny problém. Aj keď niekedy sa to nepodarí a auto skĺzne naspäť dole, čo má za následok poškriabaný disk. Vieme, že hliník nie je práve najpevnejší materiál a spraviť do neho ryhu pomocou betónového obrubníka nie je žiadny problém. Videli ste však už majstrov, ktorí si pri vyzúvaní pneumatík z diskov pomáhajú skrutkovačmi a páčidlami? Dotyk takéhoto nástroja spraví z vášho elektrónu peknú mozaiku. Na vymieňanie gúm používajte len prezúvačky, ktoré sú na to určené.

Hups, schytala to guma

Skrutkovače a iné pomôcky dokážu pri správnom tlaku preseknúť alebo prepichnúť aj samotnú gumu alebo dušu. V takomto prípade si dokážete poškodiť aj úplne nové a nejazdené pneumatiky. Nech je pneumatika akokoľvek pevná, zásah ostrým skrutkovačom alebo ťahanie kombinačkami nemusí vydržať.

Geometria? A to čo je?

Čo už pre vás znamená geometria kolies zložitý proces alebo sa vám spája s vyvažovacími kameňmi, určite viete, že je na aute dôležitá. Čo sa stane, ak vymeníte gumy alebo len nepremyslene prehodíte kolesá, nemusia mať správnu polohu? Okrem zlej manévrovateľnosti a vyššej spotreby si veľmi jednoducho opotrebujete pneumatiku na jednom konkrétnom mieste, kde vzniká väčší tlak na vozovku. Alebo viac dostanú zabrať tlmiče na jednej strane auta. Skrátka budete mať auto na stračej nôžke.

Aj keď pneumatiky nezničíte, často sú súce na jednu sezónu

Dochádzate denne do práce alebo na firemné meetingy a nemáte problém nabehať na pneumatikách 50 000 km ročne? Gratulujeme, po odjazdení tejto vzdialenosti sa nemusíte báť o ich skladovanie. Rovno ich môžete odložiť do zberu. Nezabúdajte, že nové pneumatiky kúpite výhodne a zákonom stanovená minimálna hĺbka dezénu ani zďaleka nespĺňa normu, pri ktorej je jazda na pneumatikách ešte bezpečná.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *