Ako pripraviť auto na zimu?

Ako pripraviť auto na zimu

Áno, otrepaná fráza „zima je tu“ je tu zase. Čo sa dá robiť, keď v našich zemepisných šírkach to už raz tak je. Nič sa s tým nedá robiť – môžeme sa buď odsťahovať alebo sa s tým naučiť žiť. A rovnako aj naše auto. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako svoje vozidlo pripraviť na teploty pod bodom mrazu. Môže vám to usporiť peniaze, čas, ako aj problémy.
Ako pripraviť auto na zimu

1.Skontrolujte tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách si pred zimou dôkladne skontrolujte. Pod bodom mrazu sa totiž tlak zvykne z pneumatiky poľahky vytrácať. Počas zimy odporúčame tlak kontrolovať aspoň raz týždenne. 

2.Prezujte auto na zimné 

Hoci dnes sú v móde aj celoročné pneumatiky, stále platí, že je lepšie mať na zimu osobitný set na zimu určených pneumatík. 

3.Zbehnite na preventívnu prehliadku

Pred zimou by ste sa mali zastaviť aj vo vašom obľúbenom servise, kde skontrolujú napr. brzdový systém. Ten je dobré preventívne sledovať aj počas zimy a dať ho aspoň raz ešte skontrolovať. Brzdový systém totiž zvykne vplyvom soli používanej na posyp ciest trpieť. 

4.Vymeňte brzdovú kvapalinu a chladiacu kvapalinu za nemrznúce

Aby sa vaše auto v zime nezastavilo a neodmietalo ísť ďalej, odporúčame, aby ste kvapaliny vo vozidle vymenili za také, ktoré nezmrznú. Áno, to sa týka aj ostrekovačov čelného skla. 

5.Vymeňte gumičky na stieračoch

Možno sa to zdá ako drobnosť, zabudnúť by ste rozhodne nemali ani na gumičky na stieračoch. Nikto totiž nemá rád, keď mu v zime odmietnu stierať alebo stierajú naprázdno. Ľad a sneh na čelnom skle totiž dokáže dať gumičkám na stieračoch poriadne zabrať. 

6.Nejazdite na prázdnu nádrž

Hoci toto pravidlo platí po celý rok, v zime je ešte dôležitejšie ho správne dodržiavať. Ak budete totiž v nádrži nechávať veľa prázdneho miesta, môže sa v nej vytvoriť vlhkosť, ktorá, keby zamrzla, môže spôsobiť naozaj drahé problémy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *