Auto poháňané vodíkom

Pravdepodobne ste v poslednej dobe počuli veľa o elektrických vozidlách, ako aj o správach o legislatíve na zníženie emisií uhlíka z vozidiel. Existuje však aj iný druh vozidla s nulovými emisiami. Také, ktoré vypúšťa iba vodnú paru, keď vás nesie po ceste.

Vozidlo s vodíkovými palivovými článkami je síce elektrické, ale samotná elektrická energia sa vytvára fúziou vodíka s okolitým kyslíkom, čím ako by-produkt okrem energie vzniká iba obyčajná vodná para. Od roku 2015 sú tri autá na vodíkový pohon ponúkané na predaj od troch rôznych automobiliek: Honda Clarity Fuel Cell, Hyundai Nexo SUV a Toyota Mirai. Honda však teraz ukončila výrobu všetkých modelov Clarity a Hyundai doteraz predal menej ako 1 500 SUV Nexo. Nenájdete ich však nikde inde na svete okrem slnečnej Kalifornie, keďže v tomto štáte sa ako v jedinom nachádzajú vodíkové čerpacie stanice.

Vozidlo s vodíkovými palivovými článkami (skrátene HFCV) používa na otáčanie kolies rovnaký druh elektromotora ako elektrické auto na batérie. Nie je však poháňaný veľkou a ťažkou batériou, ale zásobníkom palivových článkov. Čistý vodík (H2) v ňom prechádza membránou, aby sa spojil s kyslíkom (O2) zo vzduchu, čím sa vyrába elektrina, ktorá otáča kolesá. To znamená, že vozidlo s palivovými článkami je technicky sériovým hybridom, a preto sú niekedy klasifikované ako hybridné “elektrické” vozidlá s palivovými článkami (FCHEV). Pre vedcov totižto nie je vodík v skutočnosti palivo, ale nosič energie. Tento rozdiel je ale nepodstatný, pretože vodiči HFCV dopĺňajú vysokotlakové nádrže svojich vozidiel na „vodíkových čerpacích staniciach“. Ich koncepcia je veľmi podobná čerpacej stanici tak ako ju poznáme, a dokonca aj s podobne dlhým časom tankovania. V praxi je HFCV pocitovo takmer identické s jazdou na batériovom elektrickom vozidle, aj keď čo sa rýchlosti týka, na tom tak dobre nie je.

Problém pre automobilových inžinierov do budúcnosti je, že vodíkové palivové články sú ideálne pre nemeniaci sa stabilný výkon auta, čo v technickom vysvetlení znamená, že pri zrýchľovaní sa konzumpcia energie zvyšuje neúnosne. Kým na udržanie normálnej mestskej rýchlosti (50km/h) stačí autu okolo 15 kilowattov, pri zvýšení rýchlosti na dvojnásobok sa konzumpcia zvyšuje 10 až 20 násobne. Kvôli tomuto dôvodu týmito autami ešte nejazdíme bežne.

Vedeli by ste si predstaviť jazdiť na takomto aute, keby v budúcnosti tento problém vyriešili ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *