Strach za volantom počas zimy

Strach za volantom počas zimy

Šoférovanie v zime naďalej znepokojuje vodičov v celej Európe. Podľa údajov v prieskume Goodyear Winter Driving Attitudes Survey,  jazda na ľade spôsobuje vodičom väčšiu úzkosť ako ktorákoľvek iná okolnosť.

Strach za volantom počas zimy

S cieľom pochopiť, ako sa líšia postoje, názory a správanie na ôsmich dôležitých európskych trhoch, sa Goodyear pýtal vodičov v celej Európe. Pre zhromaždenie údajov o pneumatikách a vodičoch v celej Európe, prieskum položil 4 000 respondentom rôzne otázky týkajúce sa ich skúseností s jazdou počas zimy, znalosti týkajúce sa pneumatík, a pochopenie miestnych zákonov. 

Viac než ktorákoľvek iná situácia, jazda na ľade vyvolávala vodičom najväčšie obavy. 16 % respondentov uviedlo, že by nikdy na lade nejazdili pod bodom mrazu. Najviac si dôverovalo Luxembursko, kde 62 % vodičov uviedlo, že sa cítia sebaisto za každého počasia. Taliansko a Španielsko si boli oveľa menej sebavedomé. Hlavným zdrojom obáv poľských vodičov (37 % z nich) bola práve hmla. Luxemburskí vodiči boli v porovnaní s inými situáciami najpokojnejší v jazde v hustom daždi spolu s britskými vodičmi. Vodiči v Španielsku a Taliansku patrili k najnepokojnejším v Európe, najmä na snehu a ľade. 41 % španielskych vodičov uviedlo, že by nikdy nejazdili s vozidlom pri teplotách pod nulou. 

Znalosti o pneumatikách špecifických pre sezónu sa líšia. Vodiči v krajinách so zákonmi o zimných pneumatikách si vo všeobecnosti dobre uvedomujú rozdiely medzi letnými, zimnými a celoročnými pneumatikami. Znalosť rozdielov medzi letnou, zimnou pneumatikou, a celoročnou pneumatikou, uviedlo 68 % respondentov. Až 80 % Poliakov si je vedomých tohto rozdielu. Kým iba 46 % španielskych a 45 % britských vodičov si bolo istých, že pochopili rozdiel medzi celoročnými a sezónnymi pneumatikami. Taktiež, používanie celoročných pneumatík medzi rokmi 2015 a 2021 v Európe vzrástlo v priemere o 38,5 %.

Ako ste na tom vy ? Sadáte za auto, keď vonku začne mrznúť, alebo si radšej zoberiete taxík ? So správnymi zimnými pneumatikami z Najpneu sa nasadnúť do auta báť nemusíte. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *