Pneumatiky idú hore s cenami

Pneumatiky idú hore s cenami

Počas tejto zimy pocítime značné zdraženie pneumatík kvôli ekonomickej kríze. O koľko sa zvýšili ceny, a čo tomu zapríčinilo ? 

Pneumatiky idú hore s cenami

Už v Decembri pocítime prvé prejavy riadnej zimy. Na najbližších 15 dní sú ohlásené záporné teploty, pri čom nás v niektorých krajoch neminie výrazné sneženie. V tejto súvislosti budeme musieť byť opatrní a spoliehať sa na naše zimné, či celoročné pneumatiky.

Ceny zimných pneumatík sa zvýšili o 20 %, čo je výrazne viac ako celková inflácia, ktorá minulý rok dosahovala úroveň v priemere 11 až 12 %. Počet zimných pneumatík s hrotmi v predaji sa tento rok znížil o polovicu a ceny vzrástli o 25 percent, podľa najväčšieho estónskeho importéra pneumatík Rehvid24.ee. Spoločnosť uviedla, že deficit bol vytvorený, pretože pneumatiky vyrobené v Rusku sa už v Estónsku nepredávajú, a len málo spoločností vyrába takéto produkty. Sedemdesiat percent estónskych automobilov používa zimné pneumatiky s hrotmi a väčšina známych značiek, ako sú Bridgestone, Continental, Michelin a Pirelli, vyrábala produkty pre severoeurópsky trh v Rusku.

Pneumatiky na lacnejšom konci trhu vzrástli na začiatku pandémie, pretože ceny dopravy v Číne neúnosne zdraželi. Kým kedysi kontajner stál 2 000 eur, teraz je to až 10 000 eur. To znamená, že si za každú jednu pneumatiku treba zaplatiť o 5 až 10 eur viac. Pre pneumatiky v tejto cenovej kategórii sa jedná o veľmi veľké zvýšenie. Navyše, autoservisy zvýšili svoje ceny a výmena pneumatík sa predražila.

V tejto súvislosti čoraz viac dáva zmysel rozhodnúť sa pre 4-sezónne pneumatiky. Kým by sa to dalo považovať za lacnejšie riešenie, nemusí to nutne byť tak. Cena 4-sezónnej pneumatiky je totižto väčšia ako cena zimnej a jej životnosť je tiež kratšia. Celoročné pneumatiky sú predovšetkým vhodný výber pre vodičov, ktorí ročne nenajazdia viac ako 10 000 km. Netreba zabúdať ani na to, že aj keď 4-sezónne pneumatiky zaručujú veľmi reálny výkon v zimných podmienkach, sú predovšetkým kompromisným riešením a nikdy sa nevyrovnajú výkonu (brzdenie, ovládateľnosť a pod.) letnej pneumatiky v lete a zimnej pneumatiky v zime.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *