Cestovanie počas Vianoc

Cestovanie za rodinou na Vianoce sa dá spájať s dobrými, aj zlými emóciami, avšak zaujímavé je to, že Vianočné cestovanie má počiatok už v samotnom starovekom Ríme.

Počiatky vianočného cestovania možno hľadať v starovekej Rímskej ríši, keď ľudia cestovali do Ríma, aby oslávili zimný slnovrat a narodenie boha slnka Sol Invictus. Avšak až neskôr v 4. storočí sa Vianoce stali kresťanskými sviatkami, a ich oslavovanie sa začalo podobať na také, aké máme teraz. Na počesť narodenia Ježiša ľudia začali cestovať, aby navštevovali bohoslužby, a takisto príbuzných, čo sa deje až doteraz. V stredoveku sa Vianoce stali časom hodov a osláv, a ľudia pri 2. najdôležitejšom kresťanskom sviatku začali cestovať už aj z hľadiska raného Vianočného trhu, predávať svoje výdobytky na Vianočných trhoch.
V modernej dobe sa vianočné cestovanie však spája skôr so zápchami, a množstvom stresu. Letecká doprava a rast cestovného ruchu síce uľahčili ľuďom cestovanie na prázdniny za svojimi rodinami aj do vzdialených destinácií, avšak ak sa hodláte takto na Vianoce cestovať, vedzte, že nie ste jediný kto dostal tento nápad. Od 21. decembra sú bežne očakávané hromadné zápchy a preplnené cesty, najmä na diaľniciach. Jediné, čo sa dá vodičovi odporučiť je vskutku sa nehnať počas časov vianočných, ako sa tak často vraví. Kým väčšina firiem a spoločnosti sa na čas vianočný pripravujú mierou dodávok a práce dostatočne vopred, pre nás bežných jednotlivcov Vianoce prídu, a človek sa ani nenazdá.
Je čisto na nás aké očakávania si od Vianoc dáme, avšak ak patríte k tým ktorí vybavovanie darčekov doslova neznášajú, netreba sa hanbiť zaobstarať blízkym jednoduchý darček v podobe poukážky na službu, ako napríklad výmenu pneumatík, alebo kompletné tepovanie auta. Takéto darčeky viete na internete kúpiť medzi cenami 20 až 40 eur, a nemusíte sa po nich nikam hnať. A ak sa Vám ani to nepodarí, stále viete sa viete vyhovoriť na neskorú donášku dárčeku kvôli zápchám 😛

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *