Pneumatiky s hrotmi

Na studenom Sibíri, či v Škandinávii by ste bez nich ďaleko nedošli. Našťastie na Slovensku ich treba iba na pár miestach. 

Pneumatiky s hrotmi

Pneumatika s hrotmi je typ pneumatiky, ktorá má v behúni zapustené malé kovové hroty. Tieto kolíky sú navrhnuté tak, aby poskytovali dodatočnú trakciu na klzkom povrchu, ako je ľad a sneh. Pôvod pneumatík s hrotmi možno vystopovať na začiatku 20. storočia, kedy boli prvýkrát vyvinuté pre použitie na automobiloch v škandinávskych krajinách. Tieto skoré pneumatiky s hrotmi boli vyrábané ručne, pričom pracovníci jeden po druhom zatĺkali kovové hroty do behúňa pneumatiky.

Pneumatiky s hrotmi sú navrhnuté na  používanie  počas zimných mesiacov, keď sú cesty pokryté ľadom a snehom. Prirodzene sú teda najviac užitočné v oblastiach s trvalo nízkymi teplotami, pretože kovové kolíky môžu pomôcť udržať trakciu na tvrdom snehu a ľade. Pneumatiky s hrotmi sa zvyčajne nepoužívajú počas teplejších mesiacov, pretože kovové hroty môžu spôsobiť nadmerné opotrebovanie na suchej vozovke. Pri používaní pneumatík s hrotmi je potrebné zvážiť niekoľko kľúčových vecí. Po prvé, že sú zvyčajne hlučnejšie ako bežné pneumatiky, pretože kovové čapy sú v kontakte s povrchom vozovky. To vie byť pre niektorých vodičov obťažujúce, ale je to kompromis za lepšiu trakciu, ktorú poskytujú pneumatiky s hrotmi. Okrem toho sú pneumatiky s hrotmi vo všeobecnosti drahšie ako bežné pneumatiky, pretože ich výroba vyžaduje viac materiálov a práce.

Pokiaľ ide o špecifiká, pneumatiky s hrotmi sa dodávajú v rôznych veľkostiach, aby vyhovovali rôznym typom vozidiel. Prichádzajú tiež v rôznych vzoroch a hustote hrotov, pričom niektoré pneumatiky majú viac hrotov ako iné. Počet hrotov na pneumatike sa môže líšiť, ale väčšina pneumatík s hrotmi má 100 až 150 hrotov na pneumatiku. Čapy sú zvyčajne vyrobené z karbidu volfrámu alebo iného tvrdého, odolného materiálu a sú navrhnuté tak, aby odolali opotrebovaniu pri jazde na zľadovatených cestách.

Vo všeobecnosti nie sú takéto pneumatiky na väčšine miestach na Slovensku potrebné.  Ak by ste sa však raz rozhodli zamieriť do  oblasti so silným zimným počasím, pneumatiky s hrotmi môžu byť cenným doplnkom vášho vozidla, ktorý vám pomôže udržať bezpečnosť na ceste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *