Aké obmedzenia pre zimné pneumatiky platia v okolitých krajinách?

CESTY OKOLITE

Zimné pneumatiky sú už zaužívaným prvkom, ktorý sa nám začne v hlavách vynárať každý rok s príchodom zimy. Práve preto sme pre vás pripravili aktuálny prehľad toho, čo je povinné v okolitých krajinách, čo sa týka zimných pneumatík, aby ste boli vždy pripravení.
CESTY OKOLITE

Česká republika

V Českej republike je vodič povinný mať nazuté zimné pneumatiky od 1. novembra do 31., ale iba na cestách, ktoré sú označené značkou „zimná výbava“. Mimo týchto ciest platí obdobné pravidlo ako na Slovensku – teda, že zimné pneu treba mať nazuté, ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu alebo ak sa tieto podmienky dajú počas plánovanej cesty očakávať. 

Maďarsko

V Maďarsku sú aktuálne zimné pneumatiky nepovinné. Má to však háčik: povinnou výbavou v zime sú v každom vozidle zimné reťaze. Ak ich pri sebe pri vstupe do Maďarska nebudete mať, hrozí vám, že vás nevpustia do krajiny. 

Rakúsko

V Rakúsku sú pravidlá pomerne prísne. Platia od 1. novembra až do 15. apríla, pretože Rakúsko je pomerne hornatá krajina. Ak je na ceste sneh, ľad alebo námraza, a policajt vás nájde na jednej z takýchto ciest s letnými pneumatikami na vozidle, môže vám dať pokutu až do výšky 5000 eur. Ak spôsobíte dopravnú nehodu s takýmito pneu, poisťovňa vám nepreplatí vzniknuté škody v plnej výške. Pozor aj na hĺbku vášho dezénu: pneumatiky s dezénom menším ako 4 mm sú brané ako letné. 

Poľsko

V Poľsku platia najbenevolentnejšie podmienky. Na vozidle celú zimu nemusíte mať nazuté zimné pneumatiky, sú ale vysoko odporúčané pre bezpečnú jazdu. 

Ukrajina

Na Ukrajine nepotrebujete mať nazuté zimné pneumatiky, rovnako ako v Poľsku. Zaujímavosťou je, že na cestách Ukrajiny je možné používať aj pneumatiky s hrotmi, nielen snehové reťaze. 

Ste vybavení dobrými a kvalitnými zimnými pneumatikami? Ak nie, tak je načase to napraviť v našom e-shope. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *