Ako vzniká život pneumatiky?

Ako vzniká život pneumatiky?

Pneumatiky sú pre nás život. Ak by neexistovali, pravdepodobne by po našich cestách nejazdili tisíce áut a ďalších dopravných prostriedkov. Vedeli ste ale, ako vzniká život pneumatiky? Čítajte ďalej a zistite to.
Ako vzniká život pneumatiky?

Základom je prírodný kaučuk

Na výrobu pneumatiky sa používa ako základ prírodný kaučuk (občas sa používa aj syntetický, ktorý sa vyrába z polymérov v rope), ktorý sa nachádza v kôre stromu kaučukovníka. Aby guma získala vlastnosti, vďaka ktorým môže byť použitá na vozidlách, potrebujú ju výrobcovia ošetriť množstvom chemických látok. Tekutý kaučuk sa mieša s týmito chemickými kyselinami, ktoré sa postarajú o to, aby materiál stuhol. Lisy popritom vytláčajú prebytočnú vodu a formujú kaučuk, teda výsledný materiál, do tzv. plátov. 

Tie sa následne sušia v obrovských sušiarňach, aby boli potom pekne pobalené a odoslané výrobcom pneumatík po celom svete. Ďalšou dôležitou súčasťou gumy pneumatiky sú sadze. Ide o jemný prášok, ktorý vzniká pri spaľovaní ropy alebo zemného plynu. Keďže na výrobu pneumatík sa tohto prášku použije veľa, ten je skladovaný v obrovských silách. 

Dôležitá je aj síra

Pri výrobe pneumatík je mimoriadne dôležitá aj síra, ale aj iné chemikálie, ktoré podčiarkujú vlastnosti pneumatiky ako výsledného produktu. Niektoré sú určené na zvýšenie lepivosti pneumatiky (pre športové a pretekárske vozidlá), iné zase na zníženie (vtedy vydrží pneumatika dlhšie). Bez týchto chemikálií by daná pneumatika nemala vlastnosti, ktoré poznáme a od nej aj vyžadujeme. 

Všetky tieto procesy sa dejú ešte predtým, než je vôbec pneumatika dovezená k výrobcovi, ktorý z nej ďalšími procesmi, ktoré sú mnohokrát aj tajomstvom daného výrobcu, vytvorí výsledný produkt. Vďaka know-how daných producentov pneumatík máme dnes na trhu na výber z množstva výrobkov, ktoré sú určené pre vozidlá, ale aj pre nákladné autá, autobusy alebo aj kombajny. 

Vyberte si z našich pneumatík tie svoje. Stačí zájsť k nám do e-shopu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *