Ako predísť mikrospánku za volantom?

Ako predísť mikrospánku za volantom

Mikrospánok straší vodičov kamiónov, dodávok, ale aj iných profesionálnych šoférov už od počiatkov existencie áut. Hoci prihodiť sa nám môže každému, existujú cesty, ako riziko jeho vzniku minimalizovať.
Ako predísť mikrospánku za volantom

Mikrospánok môže trvať aj niekoľko sekúnd

Možno ste kde-tu začuli, že mikrospánok je záležitosť stotín sekúnd, avšak toto je pomerne rozšírený omyl. Mikrospánok totiž môže (a často to tak aj je) trvať aj niekoľko celých sekúnd. Najčastejšie sa prihodí osobám, ktoré z nejakého dôvodu trpia nespavosťou. Mikrospánok je ale, našťastie, pomerne jednoducho identifikovateľný. Ideálne je opýtať sa niekoho, kto je pri vás, či si niektoré zo symptómov všimnú, dá sa ale identifikovať aj „sám na sebe“. Spoznáte ho najčastejšie: 

  • Neodpovedaním na otázku (zamyslenosť), 
  • neprítomným pohľadom, 
  • padaním hlavy, 
  • chvenie, 
  • neschopnosť pamätať si, čo sa udialo za posledné dve minúty, 
  • pomalé žmurkanie, 
  • časté zívanie. 

Mikrospánok sa deje, ako píšeme vyššie, primárne ľuďom, ktorí trpia nespavosťou (insomnia). Ak ňou aj netrpíte, ale často ste dlho hore a jednoducho z rôznych dôvodov nespíte dostatočne veľa, hroziť vám môže aj vtedy. Podľa niektorých prieskumov nedostatkom spánku trpí až 1 z 5 dospelých ľudí. 

Ako sa mikrospánku vyhnúť? 

Ak sa chystáte na dlhšiu jazdu, vždy zaistite, aby ste mali dostatok spánku. Ak vás trápi cestovná horúčka a pred dovolenkou neviete zaspať, vezmite si prírodný alebo chemický prípravok na spanie. Radšej sa dobre vyspať, ako potom banovať a zaspávať za volantom. 

Skvelé je aj vybaviť sa klasickými energetickými doplnkami, ako sú napr. cukríky  z hroznového cukru alebo kávou. Energetické drinky vás síce na chvíľku prebudia, ale riziko mikrospánku hrozí aj s nimi. Navyše, ak v aute nemáte klimatizovanú priehradku, po dlhšej dobe v teple budú chutiť naozaj zle. 

Okrem toho pomáha aj počúvať svoju obľúbenú hudbu, prípadne rozprávať sa s vašimi spolucestujúcimi. To by vás malo udržať v strehu dostatočne na to, aby ste (samozrejme, pri dostatočnom spánku) mikrospánok nemuseli zažiť. 

Máte nejakú skúsenosť s mikrospánkom? Ak áno, dajte nám o nej vedieť. A nezabudnite, že mať na aute dobré pneumatiky sa oplatí vždy – aj pri núdzovom brzdení. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *