Je lepšie na dovolenku cestovať po diaľnici alebo po „okreskách“?

Je lepšie na dovolenku cestovať po diaľnici alebo po „okreskách“?

Na Slovensku je situácia s diaľničnými známkami pomerne zastabilizovaná. Stačí zaplatiť 10-dňový, mesačný alebo ročný poplatok a môžete jazdiť do aleluja. Ale nie v každej krajine je to tak. Za všetky spomeňme napríklad Taliansko, ktoré svojím premysleným spôsobom neustáleho platenia mýta dokáže na diaľniciach ročne zarobiť naozaj veľa peňazí na nás, vodičoch. Vyplatí sa preto cestovať v niektorých krajinách skôr po „okreskách“? Poďme to zistiť. 
Je lepšie na dovolenku cestovať po diaľnici alebo po „okreskách“?

Okresky prinášajú malebné pohľady

Diaľnica je nuda. To platí o väčšine diaľnic. Postavené sú zväčša uprostred ničoho a iba málokedy sa okolo nich niečo mení. Výnimkou môže byť práve spomínaná cesta do Talianska cez Rakúsko, kde sú všade okolo vás krásne horské vrchy. Avšak aj táto cesta sa časom opozerá, obzvlášť, keď do Talianska cestujete každý rok alebo aj viackrát ročne.

Či už sa chystáte tam alebo onam, okresky majú svoje výhody aj nevýhody všade, a to bez debaty. Ak cestujete do krajiny, ktorá je známa práve svojimi drahými diaľnicami, a ak, okrem toho, ide o takú malebnú krajinu, akou je spomínané Taliansko, cestou po komunikáciách 1. a 2. triedy neurobíte zle. Dobre, cesta bude trvať o dosť dlhšie než po diaľnici, zároveň ale cestou získate možnosť zastaviť sa v domácej kaviarni alebo pekárni a taktiež lepšie spoznáte prostredie okolo vás. 

Úspora peňazí vie byť niekedy aj významná

Cesta po komunikáciách 1. a 2. triedy je zadarmo. Znamená to, že ak sa pre tieto cesty rozhodnete namiesto diaľnic, dokážete usporiť naozaj značné prostriedky. Samozrejme, treba si zvážiť cenu pohonných hmôt a spotrebu vášho auta. Ak máte, napríklad, hybridné vozidlo, môže sa vám cesta po okreskách naozaj vyplatiť. Ako zrejme viete, hybridy fungujú najlepšie práve pri nižších rýchlostiach, kedy aj majú naozajstný zmysel. 

Pohoda, klídek a tabáček

Ak nie ste fanúšikmi pomalšej a rozjímavej jazdy, potom zrejme okresková púť nebude nič pre vás. Ak sa ale nikam neponáhľate a na cestu na dovolenku si viete / chcete vyhradiť aj niekoľko hodín navyše, skvelá okreska vás rozhodne poteší. Pozor si už treba dávať jedine na v niektorých krajinách menej pekné a kvalitné cesty, ak však budete jazdiť vnímavo, tak vás zrejme neprekvapí nič ani v tejto oblasti. Pozor na dobré pneumatiky, aby vás na ceste neprekvapili neželané komplikácie. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *