Roadtrip za hranice: Bosna a Hercegovina

Roadtrip za hranice: Bosna a Hercegovina

Od pobrežia ich doslova odseklo Chorvátsko. Avšak vnútrozemie Bosny a Hercegoviny vie byť ideálnou destináciou pre poriadny road trip.

Roadtrip za hranice: Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina, je pokladnicou ohromujúcej prírody, bohatej histórie a vrelej pohostinnosti. Pre tých, ktorí hľadajú jedinečný výlet autom, ponúka táto krajina množstvo pozoruhodných destinácií. Poďme sa pozrieť na 3 destinácie, ktoré nás najviac oslovili.

1. Údolie rieky Driny a Višegrad:

Na tejto scénickej jazde cez údolie rieky Drina môžete po ceste do Višegradu spatriť pokojne tečúce smaragdovo zelené vody uprostred vysokých hôr. Višegrad je malebné mesto, známe najmä svojim nádherným mostom Mehmeda Pašu Sokolovića, v Bosne a Hercegovine považovaným za architektonické majstrovské dielo. Nájdete tu miesta pre pokojné prechádzky, či náročnejšie túry, popri brehoch rieky, či po úpätiach hôr. Toto scénické prostredie dokonca inšpirovalo laureáta Nobelovej ceny Iva Andrića k svojmu románu „Most na Drine“.

Údolie rieky Driny a Višegrad

2. Mostar a kaňon rieky Neretva:

Na ceste do Mostaru, mesta známeho ikonickým Starým mostom (Stari Most), ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO, jazdíte pozdĺž malebného kaňonu rieky Neretvy , tyrkysovej rieky vinúcej sa cez drsné útesy. V dláždených uličkách starého mesta Mostaru je k obdivu najmä zmes osmanskej a rakúsko-uhorskej architektúry. Zaujímavá lokálna tradícia trvajúca už stáročia sú miestni, ale i cestovatelia, ktorí sa každoročne potápajú do tunajších chladných vôd skokom do vody z výšky mosta.

Mostar a kaňon rieky Neretva

3. Jazero Pliva a Jajce:

Naprieč cestou cez zelenú krajinu sa nakoniec viete dostať aj k očarujúcim Plivským jazerám neďaleko mesta Jajce. Veľké a Malé Plivské jazera v sebe skrývajú neskutočnú krásu, ktoré sa nachádza uprostred bujných lesov. Podmanivé mesto Jajce v ich nevyhnutnej blízkosti vás zase ohúri kaskádovými vodopádmi a stredovekou pevnosťou. Nenechajte si ujsť hlavne vodopád Pliva, kde sa rieka Pliva ponára do rieky Vrbas.

Jazero Pliva a Jajce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *