Ako sa zmenili ceny áut a dielov naprieč časom ?

Svet automobilov prešiel v priebehu rokov významnými zmenami. Tieto premeny neovplivnili len samotný výkon a prepracovanosť vozidiel, ale aj ich dostupnosť a celkové ceny. 

Ceny automobilových dielov vrátane pneumatík a celých vozidiel sa postupom času výrazne zmenili. Technologický pokrok, zvýšená konkurencia a zlepšenie výrobných procesov ceny znížili, vďaka čomu sa stali diely a ako aj samotné vozidlá pre spotrebiteľov dostupnejšie a dostupnejšie.

Ceny vtedy a teraz

V minulosti bola kúpa auta pre väčšinu jednotlivcov podstatnou investíciou, pričom ceny boli v porovnaní so súčasnými štandardmi značne vyššie. Taký Ford Model T na začiatku 20. storočia mal cenu okolo $850 (€800). Takáto suma by v dnešnej dobe predstavovala v prepočte okolo 23 000 eur. Na druhej strane, úplne nové kompaktné auto dnes možno kúpiť už približne od tých 14 -15 000 eur. Dalo by sa tým pádom povedať, že si dnes auto kúpime približne o 10 000 eur lacnejšie ako pred 100 rokmi.

Ceny samostatných dielov

Na začiatkoch sa diely pre automobily často vyrábali ručne a vyrábali sa v malých množstvách, čo viedlo k vyšším nákladom. Napríklad taký jednoduchý motorový chladič v 20. rokoch 20. storočia mohol stáť okolo 60 dolárov, čo by sa dnes rovnalo asi 745 eurám. Podobne, pár brzdových čeľustí pre vtedajšie auto stálo okolo 15 dolárov, v prepočte približne 230 eur. Prehnané ceny boli hlavne dôsledkom nedostatku štandardizovaných výrobných procesov. Náhradné diely sa totižto často získavali od miestnych kováčov, strojníkov alebo špecializovaných obchodov, čo ich spravilo pomerne drahé a ťažko dostupné.

Ako to bolo s pneumatikami ? 

Ceny pneumatík taktiež neboli najlacnejšie, a to taktiež z dôvodu obmedzených výrobných možností a materiálov. Jedna pneumatika pre dnes už historické auto vtedy mohla stáť okolo 50 dolárov, čo by v dnešnej mene predstavovalo približne 650 eur. V dnešnej dobe viete obzvlášť u nás nájsť kvalitné a lacné pneumatiky už od 40 eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *