Čo robí letnú pneumatiku letnou ?

Čo robí letnú pneumatiku letnou ?

Aj keď je oficiálne prvý letný deň až v júni, májové teploty bežne presahujú úroveň nad 7°C. To naznačuje našu povinnosť si prehodiť pneumatiky z letných na zimné. 

Čo robí letnú pneumatiku letnou ?

Mali by byť navrhnuté tak, aby poskytovali optimálnu ovládateľnosť a trakciu na suchej a mokrej vozovke počas letných dní. Tu je niekoľko zaujímavých faktov, ktoré odlišujú letné pneumatiky od tých zimných:

  • Sú vyrobené zo špecifického typu gumy, ktorá je optimalizovaná pre vysoké teploty. Táto guma je navrhnutá tak, aby zostala pružná aj pri vysokých teplotách, čo umožňuje pneumatike udržať si priľnavosť k vozovke.
  • Majú menšiu hĺbku dezénu ako celoročné alebo zimné pneumatiky. To pomáha maximalizovať množstvo kontaktu medzi pneumatikou a vozovkou, čo zlepšuje ovládateľnosť a trakciu.
  • Často sa vyrábajú s asymetrickým dezénom. To znamená, že vnútorná a vonkajšia strana pneumatiky má rozdielny dizajn, aby sa optimalizovala ovládateľnosť a trakcia. Vnútorná strana pneumatiky je navrhnutá tak, aby poskytovala maximálnu priľnavosť počas zatáčania, zatiaľ čo vonkajšia strana je navrhnutá pre optimálnu trakciu v priamom smere.
  • Takisto sú často vybavené širšími drážkami a viacerými kanálmi ako iné typy pneumatík. Tieto vlastnosti pomáhajú zlepšiť schopnosť pneumatiky odvádzať vodu z vozovky, čo znižuje riziko akvaplaningu.
  • Letné pneumatiky sú zvyčajne drahšie ako celoročné alebo zimné pneumatiky. Je to preto, že sú vyrobené z kvalitnejších materiálov a sú navrhnuté tak, aby poskytovali vynikajúci výkon v teplom počasí. Lacné letné pneumatiky však viete nájsť u nás aj také, ktoré zaistujú správnu kvalitu.
  • Mnohé výkonné vozidlá sú štandardne vybavené letnými pneumatikami. Letné pneumatiky totižto poskytujú optimálnu úroveň ovládateľnosti a trakcie, ktorá je potrebná pre vysokovýkonnú “zbesilú” jazdu.
  • Nakoniec sa neodporúčajú používať pri teplotách pod 7 °C.  Pretože keď teplota klesne pod túto hranicu, guma v letných pneumatikách môže stuhnúť a stratiť schopnosť priľnavosti k vozovke, inak povedané môže spôsobiť šmyk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *