Nevýhody a riziká jazdy s opotrebovanými pneumatikami

Opotrebované pneumatiky

Jazda s opotrebovanými alebo starými pneumatikami môže byť nebezpečná a predstavuje zvýšené riziká na ceste, ale aj znížený výkon vozidla v niekoľkých smeroch. Čo sa stane, ak si pneumatiky nevymeníme ?

Opotrebované pneumatiky

Je dôležité pravidelne kontrolovať hĺbku dezénu a celkový stav pneumatík a v prípade opotrebovania alebo poškodenia ich vymeniť. Ak sa však rozhodneme na opotrebovaných pneumatikách jazdiť ďalej, vznikajú rôzne problémy. Tieto problémy môžu viesť k zníženiu trakcie a brzdnej schopnosti, zvýšenému riziku akvaplaningu v mokrých podmienkach a vyššej pravdepodobnosti prasknutia alebo zlyhania pneumatiky.
Existuje aj niekoľko ďalších potenciálnych nevýhod a nebezpečenstiev jazdy so starými pneumatikami ako napríklad zvýšená spotreba paliva. Valivý odpor vášho vozidla sa zvýši, čo spôsobí, že motor pracuje ťažšie, a tým pádom potrebuje viac paliva na žiadaný výkon. Ovládateľnosť vozidla a jeho stabilita je znížená, čiže sa vám bude manévrovať o niečo ťažšie. Medzi ďalšie negatíva patrí aj znížený tlak v pneumatikách. Staré pneumatiky môžu stratiť tlak vzduchu rýchlejšie ako nové, čo môže viesť k zvýšenému riziku prasknutia, čiže defektu, a mimo toho to taktiež zvýši vašu spotrebu.
Vo všeobecnosti sa odporúča vymeniť pneumatiky každých šesť rokov alebo skôr, ak je hĺbka dezénu menšia ako 2/32 (1,59mm). Životnosť pneumatiky však môže závisieť od niekoľkých faktorov, ako je typ vozidla, jazdné návyky a stav vozovky. Okrem toho je dôležité vziať do úvahy prostredie, v ktorom jazdíte, ak jazdíte prevažne po diaľniciach, opotrebovanie bude menšie, ako keď jazdíte prevažne po mestských cestách. Stojí za to pripomenúť, že pravidelná údržba a kontrola pneumatík, ako je ich otáčanie a vyrovnávanie, môže pomôcť predĺžiť ich životnosť. Takisto pri vymienaní pneumatík z letných na zimné je dôležité aj ich správne uskladnenie. Pri ideálnych skladovacích podmienkach pre pneumatiky sa Vám takisto životnosť o niečo zvýši. Ako správne uskladniť svoje pneumatiky môžete nájsť v tomto ďaľšom článku TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *