Ktoré úseky pribudnú na diaľniciach už tento rok ?

V tomto článku sa dozvieme aké cesty nám za tento rok stihnú pribudnúť podľa Národnej diaľničnej spoločnosti.

Nové diaľničné úseky

Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto, privádzač na D3

Tento privádzač má priniesť výrazné zlepšenie pre infraštruktúru Kysuckého Nového Mesta. Spraví tak presmerovaním nákladnej a osobnej dopravy mimo obytnú zónu. Privádzač bude prechádzať cez priemyselnú oblasť, čím dopomôže logistike veľkopodnikov. Celková dĺžka stavby bude 1,4 km, a to za cenu 13,7 miliónov eur bez DPH. Tejto cesty sa máme dočkať už do konca roka 2023.

Úsek R3 Tvrdošín – Nižná, obchvat v Tvrdošíne

V tomto úseku je v budúcnosti očakávané zvýšenie intenzity dopravy. Spomínaný úsek sa má otvoriť v júni po dvojročnej stavbe začatej v marci roku 2021. Jeho celková dĺžka má byť 5,6 km a obsahuje 11 mostov, okolo 100 stavebných objektov, a viac ako 1800 metrov protihlukových stien. Tento úsek má za účelom oddeliť prechádzajúcich vodičov od prichádzajúcich vodičov, čo samozrejme prinesie plynulosť, a s tým aj bezpečnosť premávky v Tvrdošíne. Očakávaná fluktuácia aut na úseku sa bude pohybovať okolo 6 500 vozidiel denne.

Severný obchvat v Prešove

Najväčší dostavaný kus cesty by tento rok mala byť práve prvá časť severného Prešovského obchvatu, ktorý bude súčasťou rýchlostnej cesty R4. Tento úsek v podstate zahrňuje prvú etapu stavby o rozlohe 4 kilometrov a jeho otvorenie pripadá na júl. Čo sa týka druhej etapy, tej sa bohužiaľ dočkáme tak o 5, či 6 rokov. Ponuky verejného obstarávania sa totižto budú otvárať až v marci tohto roku. Po schválení obstarávateľa bude samotná výstavba trvať okolo 4 až 5 rokov.
Okrem dobudovania ďiaľničních úsekov sa bude konať zhruba 9 rekonštrukcii diaľničných mostov. Medzi najrozsiahlejšiu z nich bude patriť most pri Pustom Hrade vo Zvolene s dĺžkou 719 metrov za cenu okolo 4 miliónov eur. Môžeme teda len dúfať, že všetko pôjde tak ako má, a byť zvedavý, aký pokrok prinesie ďaľšia vláda spolu s Národnou Diaľničnou Spoločnosťou.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *