Druhy Pneumatík vo Formule 1

Druhy Pneumatík vo Formule 1

Formula 1 je najpozeranejšia súťaž v pretekaní aut na svete. Ako šport je ikonicky známa aj svojimi rýchlymi zastávkami v boxe. Pozrime sa na rozdelenie Formula 1 pneumatík.

Druhy Pneumatík vo Formule 1

Dodávateľ pneumatík pre závody môže byť vždy len jeden. Už po 12. rok je týmto dodávateľom značka Pirelli, ktorá bola dokonca ako prvý oficiálny dodávateľ pre tieto závody v roku 1950. Predtým to boli aj iné známe značky ako napríklad Bridgestone, alebo Goodyear. Cieľ pneumatiky vo Formule 1 je jeden, a to dosiahnuť maximálnu priľnavosť gúm bez toho, aby sa opotrebovali príliš rýchlo alebo príliš skoro.
Na každé podujatie vyberá dodávateľ vždy konkrétne 5 zlúčenín pre tri typy pneumatík. Mäkké, stredné, a tvrdé pneumatiky. Mäkké (červené) pneumatiky predstavujú najrýchlejšiu gumu, ale je pravdepodobné, že sa opotrebujú skôr ako tvrdšie zmesi. Stredné (žlté) pneumatiky sú kompromisná zmes. Zvyčajne sú pomalšie ako mäkké, ale rýchlejšie ako tvrdé, a mali by vydržať dlhšie ako mäkké, no nie tak dlho ako tvrdé. Tvrdé (biele) pneumatiky poskytujú najnižšiu priľnavosť, ale predpokladá sa, že zostanú v prevádzkovom stave najdlhšie.
Zápletka ale je, že na začiatok môže každý jazdec použiť maximálne 13 sád pneumatík do suchého počasia na celý trojdňový víkend. Pridelenie suchých pneumatík je rozdelené podľa ich typov, takže každý jazdec dostane dve tvrdé sady, tri stredné sady a osem mäkkých sád. Pre voľný tréning môžu jazdci použiť maximálne 3 sady suchých pneumatík. Súpravy použité v FP1 (prvý voľný tréning) musia byť vrátené Pirelli pred začiatkom FP2 a FP3. Jazdci, ktorí sa kvalifikujú na preteky, musia začať preteky s už použitými pneumatikami v druhej časti kvalifikácie. Platí to pre 10 najlepších jazdcov z kvalifikácie. Pre jazdcov, ktorí sa neklasifikujú do top 10, tí môžu začať preteky na hocijakých pneumatikách, ktoré majú k dispozícii.
Okrem suchých pneumatík existujú však ešte 2 odlišné druhy pneumatík, tie sú určené na mokrú trať. Zelené prechodné pneumatiky sú na ľahko mokrú trať a dokážu vysať až 30 litrov za sekundu. Modré pneumatiky sú na ťažko mokrú trať, a majú ešte väčšiu kontrolu na povrchu. Dokážu vysať až 85 litrov vody za sekundu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *