Ako si svojpomocne prezuť zimné pneumatiky

November sa značí povinnosťou si prezuť pneumatiky z letných na zimné. Keďže týmto musí prejsť každé auto, môže sa Vám stať, že autoservisy budú natoľko zahltené zákazkami, že zostane na Vás, aby ste si pneumatiky prezuli svojpomocne. Netreba byť ale ustarostený, pretože by ste to mali s pokojom zvládnuť aj bez pomoci u Vás doma. My Vám na to dáme krátky postup.

Aj keď prezutie vie zvládnuť jeden človek sám, nedokázal by to však bez pár dôležitých kusov náradia. Budete potrebovať kľúč na kolesá, zdvihák, a zaisťovací klin. Kľúče na kolesá sú rôzne. Viete nájsť takzvaný krížový kľúč, momentový kľúč, alebo aj teleskopický kľúč. Všetky vám vedia rovnako poslúžiť, a jeden taký určite nájdete aj vo svojej povinnej výbave auta. Zdviháky sú takisto rôzne, avšak základný, ktorý sa taktiež nachádza vo Vašej povinnej výbave je nožnicový zdvihák, keďže najmenej váži a je najspratnejší. Ako zaisťovačí klin Vám vie poslúžiť aj obyčajná tehla. Má za úlohu zaistiť ostatné kolesá, aby sa nedali do pohybu.


Pred samotným prezúvaním je najprv potrebné, aby bolo auto na rovnej ploche, a aby bola zaistená ručná brzda. Takisto pre istotu zaistite ostatné kolesá zaisťovacím klinom. Ak je tak, položte si všetko svoje náradie vedľa kolesa, aby bolo po ruke, a začnite zdvihákom. Zdvihák položte pod auto, a to konkrétne v blízkosti pneumatiky pod špeciálne miesto, kde sa má vrch zdviháku dotýkať auta. Pomocou kľúču začnite zdvihákom auto nadvihovať natoľko, aby bola pneumatika vo vzduchu (5- 10 cm). Dávajte si pozor, aby ste sa časťami tela nepohybovali pod nadvihnutým autom, aby ste predišli možnému úrazu. Následne zoberte do ruky kľúč na kolesá, a ním otáčajte skrutkami mimo smeru hodinových ručičiek, dokým nie sú odskrutkované. Akonáhle sú všetky skrutky odistené, vyberte koleso. Náboj kolesa (časť auta, na ktorú sa nasádza koleso) je vhodné očistiť drôteným kartáčom predtým, ako naň nasadíte nové koleso so zimnou pneumatikou. Ak ste pripravený, nasaďte nové koleso na náboj a následne na ňom dotiahnite predtým osadené skrutky, no nie úplne nadoraz. Je načase znížiť zdvihákom auto až na zem, a následne skrutky ešte raz dotiahnuť. Tento proces je potrebné zopakovať všetkých štyroch kolesách a máte hotovo ! Nezabudnite však dať preč kliny, ktoré Vám auto zaisťovali.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *