Ako si vybrať správne zimné pneumatiky ?

ako si vybrat zimne pneu

Ak ste si ešte nevybrali svoje nové zimné pneumatiky, je na to najvyšší čas. Prevedieme Vás všetkými faktormi, ktoré musíte zvážiť pri správnom výbere tých vhodných pneumatík pre Vás. 
ako si vybrat zimne pneu

Na prvom mieste, týkajúc sa číselných pomerov, je šírka, dĺžka a vnútorný priemer kolesa. Tu sa musíme riadiť striktne podľa technických požiadaviek nášho auta. Tieto údaje môžete odsledovať zo svojich starých zimných pneumatík alebo z technického súpisu Vášho auta.

Ďalšie dôležité údaje, ktoré sa už môžu líšiť podľa preferencí sú index nosnosti a index rýchlosti. Index nosnosti určuje maximálnu záťaž pneumatiky v kilogramoch, preto sa nazýva aj ako záťažový index. Označujeme ho skratkou Li (load index). Li 50 označuje záťaž kolesa do 190 kg. Pridávaním číslic (51,52..) sa zvyšuje záťaž kolesa o 5kg. Pri tomto údaji je dôležitá váha vášho samotného auta, ale aj nadbytočná záťaž, ktorú má auto ťahať, ako napríklad prívesný vozík. Pri indexe rýchlosti sa určuje akú maximálnu rýchlosť vie Vaše auto dosiahnuť pritom, ako vie úspešne odolávať kladenej záťaži. Pri zimných pneumatikách je index všeobecne nižší a pohybuje sa okolo písmen R (170 km/h), S(180 km/h) alebo T (190 km/h). Toto označenie vieme na pneumatike nájsť v blízkosti čísla záťažového indexu na bočnici pneumatiky.

Posledná vlastnosť dôležitá pri výbere pneumatiky je, či má pneumatika RunFlat technológiu. RunFlat indikuje schopnosť pneumatiky jazdiť aj po jej prepichnutí a to približne 80 km pri rýchlosti 80 km/h. Tieto pneumatiky sú samozrejme drahšie a ťažšie. Ďalšia nevýhoda je, že niektoré modely s touto technológiou po prepichnutí musia byť vymenené, a nedajú sa už opraviť. Naopak výhodou je, že nemusíme pri sebe nosiť náhradné koleso, čo nám vie ušetriť hromadu priestoru.

Tu je niekoľko najlacnejších pneumatík z hľadiska pomeru ceny a kvality, ktoré nájdete na našej stránke:

Dunlop WINTER RESPONSE 2

Continental WinterContact TS870

Michelin ALPIN A4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *