Testovanie zimných pneumatík

Testovanie zimných pneumatík

Poďme sa pozrieť na to, ako sa každoročne testuje kvalita zimných pneumatík, a v akých kategóriách rozlišujeme ich funkčnosť na ceste.

Testovanie zimných pneumatík

Rôzne známe magazíny pre nás každoročne pripravujú testovania na zimné pneumatiky, kde imitujú podmienky, do ktorých sa počas zimy môže auto dostať. V rámci testovania je zahrnuté fungovanie vozidla na cestách po daždi, reakcia gúm počas aquaplanningu, brzdná vzdialenosť alebo valivý odpor pneumatík. 

Avšak najdôležitejšia vlastnosť, ktorú zimné pneumatiky musia spĺňať je azda odolnosť proti šmyku. Táto odolnosť sa testuje na suchých cestách, na zasneženej ceste či ceste po daždi. Podstatná informácia je to, akú diaľku potrebujú kolesá na to, aby zabrzdili pri náhlom manévrovaní na všetkých týchto povrchoch. Medzi ďalšiu dôležitú vlastnosť pri hodnotení zimných pneumatík patrí napríklad jej valivý odpor, ktorý v istej miere ovplyvňuje spotrebu vášho auta. Dôležitý je aj takzvaný “handling”, ktorý určuje mieru ovládania pneumatík počas zabáčania, brzdenia, či pridania rýchlosti. 

Popri testovaniu zimných pneumatík v tomto roku sa na najvyšších priečkach umiestnili známe značky, ako napríklad Continental Winter Contact TS 870, ktoré sa umiestnili najvyššie v známych auto magazínoch ako ADAC, AUTOZEITUNG, AUTOKLUB ČR, alebo AUTOBILD. Ďalej medzi najlepšie hodnotené patria aj Bridgestone Blizzak LM-005, alebo GoodYear UltraGrip Performance+. Všetky tieto modely majú výbornú kontrolu na mokrých cestách, nadmerne kvalitný odpor voči aquaplaningu, malú brzdnú vzdialenosť na suchej ceste, a aj excelentnú trakciu na snehu. Avšak ku kvalite a výsledkom týchto pneumatík pripadajú aj relatívne vysoké ceny nad 200 eur.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *