Prečo vôbec prezúvať ?

Prečo prezúvať pneumatiky

Prečo by sme mali prezúvať, keď existujú aj celoročné pneumatiky ? Aký je rozdiel vo výrobe medzi zimnými a letnými gumami ? 

Prečo vôbec prezúvať
Prečo vôbec prezúvať

Či ste sčítaný autičkár alebo využívate svoje auto čisto iba pre jeho dopravný účel, určite viete o povinnosti prezúvania pneumatík zo zimných na letné a z letných na zimné.

Toto prezúvavnie sa má diať podľa toho či sa priemerná teplota dní drží nad 7°C alebo pod. Máme, ale aj povinné dátumy podľa zákona, do ktorých pneumatiky musia byť prezuté, a ak nie sú, tak vám hrozí pokuta do výšky 50 eur. Prezutie z letných na zimné je podľa zákona do 15. novembra. Nie všetky krajiny, ale majú prezúvanie ako zákonnú povinnosť. Kým na Slovensku vzhľadom na jeho geografickú lokalizáciu zažívame plnohodnotne všetky 4 ročné obdobia, v južnejších oblastiach zemegule to však tak nie je.

Napríklad v takej Austrálii by bolo vcelku nelogické vôbec gumy prezuť na zimné, a preto po celý rok na aute zostávajú väčšinou iba letné. Taktiež je vhodné spomenúť existenciu celoročných pneumatík. Zaujímavé je, že z hľadiska poisťovní pripadajú so zimnými pneumatikami do tej istej kategórie tzv. M+S (mud and snow). Tieto pneumatiky sú prispôsobené na to zvládnuť o čosi nižšiu teplotu pod spomínaných 7°C, avšak na zľadovatenom povrchu alebo snehu by neobstáli.

Zimné pneumatiky sa totižto od nich odlišujú oveľa hlbšími a komplexnejšími záhybmi v gume. Niektoré špeciálne zimné pneumatiky majú v sebe zabudované aj železné čapy na lepší boj so snehom či ľadom. Zimné pneumatiky taktiež obsahujú aj väčší podiel prírodného kaučuku, čo ich robí, aj všeobecne drahšie od tých letných.

Oplatí sa mať na Slovensku celoročné pneumatiky ? Odpoveď znie, iba ak auto využívate po celý rok v meste a vyhýbate sa zasneženým oblastiam v zime. Okrem toho vo všetkých ostatných prípadoch silno odporúčame prezuť. Podľa zákona zimné pneumatiky stačí mať iba na jednej z hnacích náprav vozidla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *