Ako sa vyrábajú pneumatiky ?

V Púchove sa nachádza najväčší závod na výrobu nákladných a autobusových pneumatík v Európe. Z čoho sa vlastne pneumatiky skladajú ?

 Často ich spájame s exotickým kaučukom,čiže materiálom vyrábaným zo stromu nachádzajúceho sa na tropických lokalitách, ako je Amazonský prales, či Thajsko. Tým, že by sme si kaučukovník nevedeli vypestovať v chladnejších pásmach zemegule, má aj pomerne vysokú cenu. Ako súčasť pneumatiky je teda v nižšom pomere s ostatnými surovinami, a čím väčší pomer kaučuku sa v nich nachádza, tým môžeme očakávať aj ich vyššiu cenu. V zimných pneumatikách sa ho napríklad nachádza viac, čím je ich cena drahšia oproti letným. Existuje aj umelo vyrobený syntetický kaučuk, ktorý sa taktiež nachádza vo výrobnej formule. Ten prírodný vychádza vo forme mlieka zo stromu, toto mlieko sa následne na mieste vyťaženia suší do svojej pevnej podoby ako kaučuk. Následne sa v priemyselnej výrobe mieša s ostatnými prvkami do tzv. gumárenskej zmesi. Tá zvykne obsahovat okolo 200 rôznych zmesí chemikálií namiešaných pre splnenie všetkých konkrétnych jazdných vlastností. Po vytvorení tejto čiernej lepkavej hmoty sa následne ryhuje, čiže už vo vychladnutom stave reže do pásov, s ktorých sa komponuje pneumatika. Pomocou niekoľkých výrobných mašín sa dá dokopy takzvaná “green tyre”, ktorá má už podobu pneumatiky, avšak je mäkká. Pneumatika je tým pádom skoro na pol ceste a následne green tyre vstupuje do vulkanizačného lisu, kde sa v teplote okolo 150-300 stupňov zahrieva, stláča, a tým pádom vytvrdzuje. Z lisu výjde pneumatika taká akú ju poznáme, a posiela sa na vyplnenie kovovou konštrukciou.

Na slovensku máme obrovský závod na pneumatiky úspešne pôsobiaci už viac ako 80 rokov, a to v Púchove. Tento závod vyrába pneumatiky značky Continental, či Matador, a posiela ich po celom svete. Ak to máme vyčísliť, tak sa zo Slovenska vyvezie ročne okolo 15 miliónov pneumatík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *