História značky pneumatík Michelin

Najznámejšia francúzska značka pneumatík, Michelin, existuje už viac než 130 rokov. Ide pritom nielen o francúzskeho, ale aj o svetového lídra na poli pneumatík a ďalších gumárenských produktov. Poďte sa spolu s nami pozrieť na históriu tejto legendárnej značky. 

Začiatky boli spojené s koňmi

Keďže spoločnosť začala v roku 1888 v Clermont-Ferrand, kedy ešte neexistovali autá, prvé roky sa sústredila na výrobu pneumatík pre bicykle a kočov, ale to netrvalo dlho. Už v 90. rokoch  19. storočia totiž na trh začali prúdiť prvé automobily, čo znamenalo aj nové príležitosti pre Michelin. Razom sa tak z tejto spoločnosti stal výrobca pneumatík pre vozidlá. 

Pneumatiky sa spopularizovali po pretekoch Paríž-Bordeaux, kedy v roku 1895 Michelin osadil jedno z pretekárskych vozidiel práve svojimi pneumatikami. 

Z priekopníka inovátor a líder

V roku 1948 predstavil Michelin prvé oceľové radiálne pneumatiky, ktoré prakticky poznáme dodnes. Čoskoro firma postavila aj svoj prvý závod mimo Francúzska v talianskom Turíne, a to v roku 1966. Už skôr sa firma dostala, samozrejme, aj do USA, kde sa stala jednou z najväčších, a to so svojim výrobným závodom v New Jersey. 

Michelin teraz – v číslach

Michelin je stále firmou, ktorej sa mimoriadne darí. Už niekoľko rokov patrí k najväčším firmám zaoberajúcim sa výrobou pneumatík na svete. Aktuálne dodáva svoje pneumatiky do viac než 170 krajín, pričom disponuje až 69 fabrikami, rozmiestnenými po celej planéte. Aktuálne má približne 114-tisíc zamestnancov, čo je však otázne, či vydrží aj do budúcna, keďže práve automobilový priemysel je výrazne poznačený koronavírusovou pandémiou. 

Ak chcete mať na vozidle kus automobilovej histórie, ale v modernom šate a s modernými technológiami, budú pneumatiky značky Michelin pre vás to pravé orechové. Priznajte sa, mali ste niekedy tieto pneumatiky aj vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *