Počuli ste už o pojme sviatočný vodič? Takto ho na ceste nájdete

Sviatočný vodič je akýmsi úkazom samým o sebe. Ide o vodiča, ktorý auto vyťahuje iba pri zvláštnych príležitostiach a teda naozaj zriedkavo. A práve preto je treba si naňho dávať veľký pozor, na ceste aj na chodníku, pretože vás môže veľmi nepríjemne ohroziť. Veru, nie vždy sú „tí zlí“ len cestní piráti idúci stovkou na 50. 

Ako sa dá rozoznať sviatočný vodič? 

Sviatočný vodič je ľahko odhaliteľný. Zväčša jazdí na starom aute, napr. na Škode Felicia z roku 1998, pričom jeho auto má jednu z prvých platných ŠPZ v danom meste. Okrem toho je toto auto zväčša v bezchybnom stave, pretože sa oňho pánko (alebo dáma) náležite stará a prakticky nejazdí. Jeho auto môže mať pokojne najazdené za 20 rokov slabých 20-tisíc kilometrov. 

Zaujímavým úkazom sú častokrát aj pôvodné zimné pneumatiky alebo letné pneumatiky, ktoré kvôli svojmu veku nespĺňajú bezpečnostné nároky dnešnej doby. 

Kedy natrafíte na sviatočného vodiča najčastejšie?

Sviatočný vodič svoje vozidlo vyťahuje najčastejšie počas sviatočných období, teda napr. na Veľkú noc, Vianoce alebo počas Dušičiek. Robí tak preto, lebo potrebuje s rodinou vybehnúť za zvyšnou časťou rodiny alebo jednoducho na hroby. A práve vtedy sa stáva hrozbou pre svoje okolie. 

A ako nás dokáže sviatočný vodič ohroziť? Okrem častokrát príliš nízkej rýchlosti aj zvláštnym sledovaním svojho okolia a teda mimovoľným preraďovaním z pruhu do pruhu. Keďže si už, z dôvodu dlhého nešoférovania, len ťažko pamätá všetky značky, často ich nerešpektuje (nie, že by nechcel, jednoducho nevie). 

Okrem toho jednoducho do vás môže „napáliť“ pokojne aj zozadu, pretože jeho pneumatiky sú zjazdené a brzdná dráha sa tým markantne predlžuje. Jednoducho, sviatočného vodiča na cestách neradno stretnúť. Máte aj vy s nejakým takým skúsenosť? ☺ 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *